Δύο διαλέξεις στο Megaron Plus

Διάλεξη της Chantal Mouffe «Δημοκρατία και συναίσθημα»

Πέμπτη 15 Μαρτίου

Ομιλήτρια: Chantal Mouffe, καθηγήτρια πολιτικής θεωρίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο

Στη διάλεξή της στο Μέγαρο, η Chantal Mouffe θα εξετάσει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει για την πολιτική εκείνο που αποκαλεί «πάθη», όταν αναφέρεται στα κοινά συναισθήματα [affects] που διακυβεύονται κατά τη συγκρότηση συλλογικών ταυτοτήτων. Αντλώντας από τον Σπινόζα, τον Φρόυντ και τον Βίττγκενσταϊν καθώς και από το αγωνιστικό μοντέλο για τη δημοκρατία, το οποίο έχει επεξεργαστεί σε πολλά από τα γραπτά της, θα διερευνήσει τη φύση της τρέχουσας «μετα-δημοκρατικής» συνθήκης και θα θέσει ερωτήματα για τα συναισθήματα που πρέπει να κινητοποιηθούν ώστε να δημιουργηθεί μια συλλογική βούληση ικανή να δώσει νέα πνοή στα δημοκρατικά ιδεώδη. Θα καταδείξει επίσης τη σημασία μιας τέτοιας προσέγγισης για την κατανόηση της φύσης της «λαϊκιστικής στιγμής» που παρατηρούμε σήμερα στη Δυτική Ευρώπη.

Η Chantal Mouffe είναι καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ (Λονδίνο). Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, ενώ έχει αναλάβει ερευνητικές θέσεις στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Κορνέλ, Καλιφόρνιας καθώς και στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών του Πρίνστον και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι.

Μαζί με τον Ernesto Laclau έχει συμβάλει στη δημιουργία της επονομαζόμενης Σχολής του Έσσεξ για την ανάλυση λόγου (Essex School of discourse analysis).

Από το διεθνούς φήμης έργο της έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα τα βιβλία Το δημοκρατικό παράδοξο (Πόλις, 2004) και Επί του πολιτικού (2010), ενώ άρθρα της έχουν συμπεριληφθεί στους συλλογικούς τόμους Φεμινιστική θεωρία και πολιτισμική κριτική (Νήσος, 2006) και Η απραγματοποίητη δημοκρατία (Futura 2010).

Στις κυριότερες διεθνείς δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται επίσης τα βιβλία Ηγεμονία και σοσιαλιστική στρατηγική: Προς μια ριζοσπαστική δημοκρατική πολιτική [Hegemony and socialist strategy: Towards a radical democratic politics (Verso, 1985)] που έγραψε μαζί με τον Ernesto Laclau και Αγωνισμός: Μια πολιτική σκέψη για τον κόσμο [Agonistics: Thinking The World Politically (Verso, 2013)].

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Προλογίζει και συντονίζει

ο Χρήστος Ηλιάδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών του Ινστιτούτου Θεωρίας του Λόγου του Έσσεξ.

Σε συνεργασία

με το Birkbeck Institute for the Humanities

Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Ώρα έναρξης 19:00

Ελεύθερη είσοδος μόνο

με δελτία προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

 

Πέμπτη 15 Μαρτίου

Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας: «Τα μονοπάτια της ιστορίας»

«Τα αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας. Στα βήματα του Απόλλωνα και του Διονύσου»

α θέατρα της Στερεάς Ελλάδας. Στα βήματα του Απόλλωνα και του Διονύσου»

Ροζίνα Κολώνια, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων

Η  ανακοίνωση είναι μια βιωματική περιδιάβαση στα θέατρα και στα θεατρικά τοπία της Εύβοιας, της Βοιωτίας και στους Δελφούς, που έχει ως στόχο, με αφορμή τα σωζόμενα θεατρικά οικοδομήματα, να εικονογραφήσει τη θεατρική ζωή και το θεατρικό κόσμο στις περιοχές αυτές την εποχή της διάδοσης και της ακμής της διονυσιακής λατρείας και των συναφών με αυτή ακροαμάτων και θεαμάτων. Η παρουσίαση περιστρέφεται κυρίως γύρω από τους μουσικούς και δραματικούς αγώνες που διεξάγονταν στο πλαίσιο των θρησκευτικών γιορτών στις πόλεις και τα υπαίθρια ιερά των τόπων της περιήγησης: τις λατρείες και τις παραστάσεις που συνδέονταν με αυτές, τις κατηγορίες του καλλιτεχνικού προσωπικού –των γνωστών στις πηγές «τεχνιτών του Διονύσου»– που οργάνωνε τα καλλιτεχνικά δρώμενα και συμμετείχε σε αυτά, τις επαγγελματικές συντεχνίες των ποιητών, μουσικών και ηθοποιών που είχαν συγκροτηθεί τα χρόνια, στα οποία λειτουργούσαν τα θέατρα της υπό πραγμάτευση περιοχής.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας αφιερώνεται στον τελευταίο σταθμό της διαδρομής, τους Δελφούς, όπου έχει διασωθεί μια πλούσια τεκμηρίωση για τις ποιητικές, μουσικές και σκηνικές παραστάσεις στο ιερό του Πύθιου Απόλλωνα από τα αρχαϊκά χρόνια έως το τέλος του αρχαίου κόσμου. Οι επιγραφικές μαρτυρίες και άλλα ευρήματα των Δελφών μας χάρισαν πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία της αρχαίας μουσικής που διαπνέει όλα τα είδη του αρχαίου θεάτρου και σε ολόκληρη τη διάρκειά του, διαφώτισαν τη θεατρική γενικότερα εξέλιξη κατά την ελληνιστική κυρίως εποχή, ανατροφοδότησαν το διάλογο για τη σχέση της απολλώνιας και της διονυσιακής θρησκείας και τέχνης, ενέπνευσαν μουσικούς και δραματουργούς, άνοιξαν νέους δρόμους στην επανάχρηση των αρχαίων θεάτρων και την αναβίωση του αρχαίου δράματος.

Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολογίας

και Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτής της Clio Muse

Το Διάζωμα σε συνεργασία με την Clio Muse και τη Δρ. Αρχαιολογίας Ευαγγελία Παπαδοπούλου δημιούργησαν ένα ψηφιακό πανόραμα ή αλλιώς ένα ψηφιακό ταξίδι στους αρχαιολογικούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας, χαρίζοντας «φωνή» στις αφηγήσεις της αρχαιότητας που διαθέτουν τη δύναμη να χτίσουν τις μνήμες του μέλλοντος.

Η Clio Muse είναι ίσως από τις ελάχιστες τεχνολογικές εταιρείες που δεν αποθεώνουν την τεχνολογία, αλλά προσπαθούν συνεχώς να την τιθασεύουν για να τη θέτουν στην υπηρεσία του πολιτισμού και του ανθρώπου. Η εταιρεία δημιούργησε συγκεκριμένες προδιαγραφές περιεχομένου και τεχνικές που αναδεικνύουν το παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα, βάζοντας στο επίκεντρο πάντα το φυσικό έκθεμα. Απώτερος στόχος κάθε ψηφιακής διαδρομής είναι να δοθούν οι αφορμές και τα ερεθίσματα που θα οδηγήσουν τους χρήστες της ψηφιακής πλατφόρμας να επισκεφθούν οι ίδιοι από κοντά τους χώρους πολιτισμού και να βιώσουν προσωπικές εμπειρίες.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)

 

Προλογίζει ο Σταύρος Μπένος,

Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

 

Ώρα έναρξης 19:00

Ελεύθερη είσοδος μόνο

με δελτία προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30