Ο όμιλος CMA CGM ανακοίνωσε σχέδια για σημαντική επένδυση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους τομείς της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής των ΗΠΑ, επεκτείνοντας τα προηγούμενα σχέδιά του να επεκτείνει τους τερματικούς σταθμούς λιμένων και τις λειτουργίες εφοδιαστικής των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση ήρθε καθώς ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του CMA CGM Group Rodolphe Saadé συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Donald Trump και αναφέρθηκε στα ναυπηγικά σχέδια των ΗΠΑ.
Ο γαλλικός όμιλος κατέχει σήμερα επτά τερματικούς σταθμούς στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Λος Άντζελες. Κατέχει επίσης την APL, την πρώην αμερικανική President Lines, που αποκτήθηκε το 2016 από την εξαγορά της Neptune Orient Lines.
“Κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα αυξήσουμε σημαντικά τον στόλο μας με σημαία ΗΠΑ, θα επεκτείνουμε τη χωρητικότητα των βασικών λιμένων εμπορευματοκιβωτίων και στις δύο ακτές, θα αναπτύξουμε υπερσύγχρονες αποθήκες σε ολόκληρη τη χώρα και θα δημιουργήσουμε έναν σημαντικό κόμβο αεροπορικού φορτίου στο Σικάγο”, δήλωσε ο Saadé. “Είμαι υπερήφανος που βασίζομαι στη μακροχρόνια σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω αυτής της δέσμευσης ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το ναυτικό μέλλον της χώρας και τις δυνατότητες εφοδιαστικής”.
Ο όμιλος CMA CGM δήλωσε ότι οι επενδύσεις του τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των αμερικανικών ναυτιλιακών δυνατοτήτων και θα προωθήσουν την πρόσφατα ανακοινωθείσα προτεραιότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ενίσχυση των αμερικανικών ναυπηγικών δυνατοτήτων. Η CMA CGM υπογραμμίζει ότι εξυπηρετεί τις αγορές των ΗΠΑ εδώ και 35 χρόνια και αναφέρει ότι χειρίζεται περίπου 5 εκατομμύρια TEU ετησίως στις ΗΠΑ από τα 23 εκατομμύρια TEU που μεταφέρονται παγκοσμίως το 2024.
Ένα στοιχείο που τόνισαν θα περιλαμβάνει την «ενίσχυση της ικανότητας σημαίας των ΗΠΑ της APL». Ο Saadé είπε στον Trump ότι η εταιρεία θα ήθελε να τριπλασιάσει το μέγεθος του στόλου της με σημαία ΗΠΑ σε 30 πλοία. Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, εάν αυτά τα σκάφη θα χρησιμοποιηθούν για APL ή εντός του στόλου CMA CGM. Το 2020, η CMA CGM μετέφερε τις υπηρεσίες express της APL στις λειτουργίες με την επωνυμία CMA CGM, επαναπροσδιορίζοντας την APL σε μια εξειδικευμένη επιχείρηση που εξυπηρετεί την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέχοντας την υπηρεσία σημαίας των ΗΠΑ και συνεχίζοντας την υπηρεσία της στο εμπόριο Γκουάμ-Ειρηνικού.
Η εταιρεία δεν ανέφερε λεπτομερώς τα ποσοστά των άλλων επενδύσεων, αλλά ανέφερε ότι θα περιλαμβάνει τις λειτουργίες τερματικού σταθμού και εφοδιαστικής και την επέκταση των δραστηριοτήτων αεροπορικού φορτίου.
Ο όμιλος δήλωσε ότι θα αναπτύξει λιμενικές υποδομές σε βασικές τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες, του ολλανδικού λιμανιού, του Χιούστον και του Μαϊάμι για να συμβάλει στην αποτελεσματική λειτουργία και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ανέφερε ότι οι νέες επενδύσεις θα επιταχύνουν την ψηφιοποίηση, θα βελτιώσουν τη συνδεσιμότητα και θα αυξήσουν την ασφάλεια για τους λιμενεργάτες και το φορτίο.
Η CMA CGM το 2023 ανέφερε σχέδια για επένδυση 600 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης τερματικών σταθμών στο Bayonne του New Jersey και στο Staten Island της Νέας Υόρκης από την Global Container Terminals. Στις αρχές του 2022, η CMA CGM ολοκλήρωσε επίσης την εξαγορά της Fenix Marine Services (FMS), η οποία λειτουργεί τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Λος Άντζελες. Αναφέρεται ότι είναι ο τρίτος μεγαλύτερος τερματικός σταθμός στο λιμενικό συγκρότημα του Λος Άντζελες / Λονγκ Μπιτς.
Οι άλλες προγραμματισμένες επενδύσεις θα περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υποδομής εφοδιαστικής και εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ με νέες πλατφόρμες αποθήκευσης και εφοδιαστικής αυτοκινήτων. Στο πλαίσιο αυτής της επένδυσης, ο όμιλος CMA CGM θα επεκτείνει επίσης την αμερικανική χωρητικότητα αεροπορικού φορτίου, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κόμβου στο Σικάγο και της ανάπτυξης πέντε νέων φορτηγών αεροσκαφών Boeing 777. Η CMA CGM θα ανοίξει έναν νέο κόμβο εφοδιαστικής Ε & Α στη Βοστώνη, εστιάζοντας σε προηγμένες λύσεις ρομποτικής και αυτοματισμού.
Οι προγραμματισμένες επενδύσεις των ΗΠΑ αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνολικού σχεδίου ανάπτυξης για τον όμιλο CMA CGM. Ο αερομεταφορέας διαθέτει σήμερα πάνω από 300 πλοία και λειτουργεί συνολικά περισσότερα από 650 με αναφορές ότι έχει επιπλέον 94 σε παραγγελία στην Κίνα και τη Νότια Κορέα. Το σχέδιο ναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει να κερδίσει κάποια ανακούφιση από τη διοίκηση Trump, η οποία φέρεται να σχεδιάζει τέλη για τους αερομεταφορείς που προσεγγίζουν τις ΗΠΑ που κατασκευάζουν ή λειτουργούν πλοία κινεζικής κατασκευής. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο μεταφορέας συνδέθηκε με μια παραγγελία ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποβλήθηκε στην China State Shipbuilding Corporation (CSSC) για δώδεκα νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ο όμιλος δήλωσε το 2023 ότι είχε παραγγείλει περισσότερα από 70 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να κατασκευαστούν στην Κίνα.