Κρουαζιέρες μετά… τις 15 Σεπτέμβρη

Εθελοντική παράταση της ακινησίας των κρουαζιερόπλοιων  φαίνεται πως αποφάσισαν  εταιρίες που εκτελούν πλεύσεις σε Αμερικανικά χωρικά ύδατα και χρησιμοποιούν τα Αμερικανικά λιμάνια σύμφωνα με την  Cruise Lines International Association (CLIA). Αν και  το No Sail Order που έχει εκδώσει το  US CDC εκπνέει στις 24 Ιουλίου η απόφαση για επέκταση της παύσης κρίθηκε σκόπιμη καθώς δεν έχουν αρθεί τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ενώ δεν έχει αποκατασταθεί και το κλίμα για το κοινό της κρουαζιέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναλόγως των εξελίξεων δεν αποκλείεται η παράταση αυτή να προχωρήσει και πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για την Ευρώπη τα πράγματα   είναι πιο σύνθετα καθώς ναι μεν έχουν σχηματοποιηθεί ορισμένα πρωτόκολλα σε επίπεδο ΕΕ αλλά αυτά δεν έχουν τεθεί ακόμη σε διαβούλευση.  Να σημειωθεί ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ισχύουν ακόμη ταξιδιωτικές οδηγίες και ειδικά μέτρα στα λιμάνια ενώ επίσης δεν έχουν ανοίξει οι πτήσεις των αεροσκαφών προς πάσα κατεύθυνση γεγονός που ουσιαστικά «απαγορεύει», προς ώρας, την κίνηση επιβατών της κρουαζιέρας.

Οι εταιρίες του τομέα «γράφουν» ιλιγγιώδεις  ζημιές κάθε μήνα ακινησίας ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα πολλές εξ αυτών «καίνε» αποθεματικά τους για την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών αλλά και των προγραμμάτων ναυπήγησης που είχαν θέσει σε πλήρη ισχύ προ της πανδημίας.