Επιστολή- αγκάθι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Βρετανίας- Ιαπωνίας

Η Βρετανία είχε υψηλές προσδοκίες για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αμέσως μετά την έξοδό της από την Ένωση. Εξάλλου η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει ήδη κλείσει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., η οποία και είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Ωστόσο φαίνεται ότι το Λονδίνο με μία μάλλον απερίσκεπτη κίνηση, προκάλεσε σκιές στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Time οι Ιάπωνες αξιωματούχοι εξέτασαν το ενδεχόμενο ακόμη και να ακυρώσουν τον γύρο διαπραγματεύσεων, που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει αυτή την εβδομάδα, ύστερα από επιστολή, που έλαβαν από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ και τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ.

Πηγές ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα ότι η επιστολή εστάλη στις 8 Φεβρουαρίου και σε αυτήν οι δύο υπουργοί προειδοποιούσαν πως «ο χρόνος είναι πολύτιμος» και πως και οι δύο πλευρές «πρέπει να επιδείξουν ευελιξία».  Ο τόνος της επιστολής δεν άρεσε καθόλου στην ιαπωνική πλευρά, η οποία και εξέλαβε την κίνηση ως ένδειξη «αυταρχικής προσέγγισης» από τους Βρετανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία Ε.Ε.- Ιαπωνίας καλύπτει  το 27,8% της παγκόσμιας οικονομίας και περισσότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου. Περιορίζει δραστικά ή και καταργεί πλήρως στα εμπόρια δύο τεράστιων αγορών και εν πολλοίς ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των πιο σκληροπυρηνικών Brexiteers. Είναι λοιπόν μάλλον ειρωνικό, που η Βρετανία μπορεί να απολαύσει τα οφέλη της μόνο για 59 ημέρες από την στιγμή, που τέθηκε σε ισχύ (1η Φεβρουαρίου).

Πηγή: naftemporiki.gr