«Αισχύλεια 2018» στην Ελευσίνα

Από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς τα «Αισχύλεια 2018» περιλαμβάνουν εφέτος ένα ακόμη πιο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων καθώς η Ελευσίνα προετοιμάζεται σιγά σιγά για τη μετάβασή της σε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».

Ενισχυμένος σε πολιτιστικούς χώρους ο Δήμος Ελευσίνας μετά τις πρόσφατες παραχωρήσεις διατηρητέων βιομηχανικών κτιρίων από την Εθνική Τράπεζα, και το υπουργείο Εργασίας, σηκώνει την αυλαία των «44ων Αισχυλείων» στις 26 Αυγούστου, με τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο και τη Σοφία Μανουσάκη να τραγουδά στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Συνολικά έως και τον Νοέμβριο, θα πραγματοποιηθούν 75 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, κινηματογράφου και με «δυνατό χαρτί» τα εικαστικά του, τα οποία από φέτος εντάσσονται στο πρόγραμμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Στον χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου – παραχωρήθηκε για τέσσερα χρόνια από την Εθνική Τράπεζα στον Δήμο Ελευσίνας- η Μαρία Παπαδημητρίου παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «Τιτανομαχίες πέτρες και κόκαλα», γύρω από την οποία ξετυλίγεται η συνύπαρξη αρχαιολογικής παράδοσης και βιομηχανίας, τόσο χαρακτηριστική στον ιδιαίτερο αυτό τόπο

Στο μουσικό πρόγραμμα των Αισχυλείων 2018 συμμετέχουν τραγουδιστές και συνθέτες, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Γιώργο Μεράντζα και τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Στέφανος Κορκολής, ο Χρήστος Θηβαίος με τη Μαρία Παπαγεωργίου, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Μαρίνα Σάττι κ.ά.

Επίσης, παραστάσεις όπως ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα, που ανοίγει στις 27 Αυγούστου τη θεατρική αυλαία των εκδηλώσεων, ο «Ορέστης» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, ο «Αγαμέμνονας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη με τον Λάκη Λαζόπουλο, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου κ.ά.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνεται ο 4ος Ημιμαραθώνιος «Στα Ιχνη της Ιεράς Οδού» που εμπνέεται από τα βήματα των μυστών της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων, καθώς αυτοί διέσχιζαν την «Ιερά Οδό», με σκοπό την αφύπνιση της συνείδησής τους μέσα από τις τελετές.

Αναφερόμενος στις «ευχάριστες ειδήσεις» για την πόλη ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, την Τρίτη στην παρουσίαση των «Αισχυλείων»   τόνισε επίσης την παραχώρηση των δύο βιομηχανικών διατηρητέων κτιρίων του πρώην εργοστασίου χρωμάτων «ΙΡΙΣ» από το υπουργείο Εργασίας στον Δήμο Ελευσίνας για 99 χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία διεθνούς μουσείου, αφιερωμένου στον τραγικό ποιητή Αισχύλο, και θεάτρου 200 θέσεων. Και πως τα γραφεία της «Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2021» θα στεγάζονται για τέσσερα χρόνια στο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας, το οποίο παραχωρήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα θα μεγαλώνει κάθε χρόνο περισότερο ως το 2021, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνα 2021 Κέλλυ Διαπούλη. Η καλλιτεχνική ομάδα συγκροτήθηκε τον Μάρτιο, ο θεσμός «πολιτιστική αποκέντρωση» με δομημένα γεγονότα σε γειτονιές της πόλης ξεκίνησε με το Φεστιβάλ «Συνοικισμός» που ολοκλήρωσε πριν λίγες μέρες την πρώτη δράση του με μεγάλη επιτυχία και θα συνεχιστεί. Στο μεταξύ, στις 5 Ιουλίου αναμένεται στην Ελευσίνα η ευρωπαϊκή επιτροπή παρακολούθησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ