«Έφυγε» ο ηθοποιός Τάσος Πεζιρκιανίδης

Θλίψη για τον θάνατο του ηθοποιού Τάσου Πεζιρκιανίδη, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο, εκφράζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

“Η οικογένεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος πενθεί για τον χαμό του Τάσου Πεζιρκιανίδη, ενός σπουδαίου ρολίστα, αγαπημένου ηθοποιού, αλλά και ενός σεμνού και καλλιεργημένου ανθρώπου που υπηρέτησε με συνέπεια το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Εν ενεργεία ηθοποιός του ΚΘΒΕ, ο Τάσος Πεζιρκιανίδης συμμετείχε σε παραστάσεις του από το 1971, με τελευταία την κωμωδία «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον που παιζόταν έως τα τέλη Αυγούστου του 2018”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΘΒΕ.

Η κηδεία του Τάσου Πεζιρκιανίδη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαΐου, τις 11:00, στον Άγιο Παντελεήμονα Πολίχνης.

Με κοινή απόφαση του Προέδρου του ΔΣ του ΚΘΒΕ Άρη Στυλιανού και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιάννη Αναστασάκη όλες οι σημερινές παραστάσεις του ΚΘΒΕ αφιερώνονται στη μνήμη του.

Βιογραφικό

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Μακεδονικού Ωδείου και στο Conservatoire National Superieur D’ Art Dramatique του Παρισιού, με δασκάλους τους: Α. Vittez, Γ. Σεβαστίκογλου, Debos, M. Bouquet, p. Rocheler. Σχολή Lecoq. Στέλεχος του ΚΘΒΕ επί επτά χρόνια, συμμετείχε στις παραστάσεις: Ονειρόδραμα, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Η κωμωδία των παρεξηγήσεων, Φουέντε Οβεχούνα, Ο κατά φαντασίαν ασθενής, Ο Ψεύτης, Ο κύκλος με την κιμωλία, Ο κύριος Πούντιλα και ο άνθρωπός του Μάτι, Τα Παντρολογήματα, Ένα ευτυχές γεγονός, Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία, Κατσούρμπος, Ο Άγιος Πρίγκηψ, Τέλος καλό όλα καλά, καθώς και στις παραστάσεις αρχαίου δράματος: Οι Βάτραχοι, Όρνιθες, Νεφέλες, Πλούτος. Στο ελεύθερο θέατρο έχει παίξει σε όλα τα είδη, συμμετέχοντας στις παραστάσεις: Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας στο Θεσσαλικό Θέατρο, Άννυ στον θίασο Α. Βουγιουκλάκη, Το σώσε στην Ελεύθερη Σκηνή, Πυξ Λαξ και Δον Ζουάν στο Σικάγο στο θέατρο Μουσούρη, στην επιθεώρηση Ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε στην Ελεύθερη Σκηνή. Συμμετείχε επίσης στις παραστάσεις: Πλούτος στο Θέατρο Αιγαίου, Ελένη στο Θέατρο του Νότου, Το χρήμα στο λαιμό σου στο Θέατρο Ακάδημος, Κούκου στο θέατρο Κ. Δανδουλάκη, Ο φίλος μου ο Λευτεράκης στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Ο Φιάκας και Λα μοσκέτα στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Δον Ζουάν, Ο Σέντζας, Το φάντασμα του κυρίου Ραμόν Νοβάρο στο Εθνικό Θέατρο, Αριστοφανειάδα (αποσπασματικές σκηνές από όλα τα έργα του Αριστοφάνη) στο Θέατρο «Τέχνης» και πολλά άλλα. Έλαβε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και σε κινηματογραφικές ταινίες. Στη θεατρική του διαδρομή συνεργάστηκε με τουλάχιστον τρεις γενιές άξιων σκηνοθετών μεταξύ των οποίων: Μ. Βολανάκης, Σ. Ευαγγελάτος, Σ. Ντουφεξής, Γ. Ρεμούνδος, Γ. Μιχαηλίδης, Α. Βουτσινάς, Δ. Χρονόπουλος, Σ. Φασουλής, Θ. Τερζόπουλος, Κ. Τσιάνος, Σ. Χατζάκης, Ν. Μιλιβόγιεβιτς, Γ. Χουβαρδάς κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ