Όχι στα κρουαζιερόπλοια;

Όχι στα κρουαζιερόπλοια ή μάλλον στην επέκταση των λιμενικών υποδομών στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά για την υποδοχή επιπρόσθετου αριθμού κρουαζιερόπλοιων φαίνεται ότι λένε οι «Ενεργοί Πολίτες Πειραϊκής» & η Κίνηση Πολιτών «Λιμάνι Φιλικό στην πόλη». Με στόχο την «ακύρωση» των σχεδίων του ΟΛΠ (COSCO) οι δύο φορείς έχουν προγραμματίσει ενημερωτική συνάντηση για το θέμα της επέκτασης του επιβατικού λιμανιού με νέες θέσεις κρουαζιερόπλοιων τη Τετάρτη 25/4 στις 7 το απόγευμα στο 54ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά (Ακτή Θεμιστοκλέους 330 και Σπυροπούλου). Στόχος της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο κινήσεων είναι «να δούμε όλοι μαζί πώς θα αποτρέψουμε το παράλογο και εγκληματικό αυτό έργο! Η Βενετία και η Βαρκελώνη μας δείχνουν τον δρόμο!».
Το οξύμωρο της εν λόγω πρωτοβουλίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, είναι η επίκληση της Βενετίας και Βαρκελώνης δηλαδή δύο πόλεων-λιμένων οι οικονομίες των οποίων έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα από τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων ενώ όσον αφορά στη Βενετία ο προβληματισμός αφορά στο τεχνικό μέρος της υπόθεσης πλεύρισης κρουαζιερόπλοιων καθώς τα νεότευκτα γιγαντιαία πλοία δεν μπορούν να πιάσουν στις παλιές θέσεις παραβολής. Όσον αφορά στους όγκους των επιβατών και τα προβλήματα που λύσεις τύπου Σαντορίνης έχουν σχεδόν μηδενίσει τα προβλήματα που καταγράφηκαν σε Σαντορίνη, Ντουμπρόβνικ και Βαρκελώνη.
Να σημειωθεί τέλος όσον αφορά στα του Πειραιά ότι μόλις πρόσφατα ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ι. Μώραλης αποκάλυψε ότι φέτος ένα τουριστικό γραφείο έχει προγραμματίσει για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων περιηγήσεις στην πόλη. Κάτι που όπως χαρακτηριστικά είπε συμβαίνει για πρώτη φορά ευχόμενος το παράδειγμα αυτό να ακολουθήσουν και άλλα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Είναι προφανές από την δήλωση του Δημάρχου ότι όλα αυτά τα χρόνια η πόλη δεν ωφελήθηκε καθώς , πάντα σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες σε θέματα τουρισμού δεν υπήρχαν συνέργειες και οι ελάχιστες απόπειρες που έγιναν είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα.