Όλα μετεκλογικά…

Όλα μετεκλογικά… Για τον Πειραια ο λόγος όπου σε επίπεδο λιμένα σημαντικά θέματα, που είναι αντικείμενο διαλόγου, φαίνεται ότι θα μείνουν “παγωμένα” μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων για φέτος εκλογικών αναμετρήσεων. Στο λιμάνι το master plan πάει απο τριμήνου εις τρίμηνον.  Τα σχόλια που έχουν ήδη δεί το φως της δημοσιότητας στο ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο δεν αφήνουν κάνενα ενδεχόμενο παρανοήσεων. Πόσο μάλλον αν συνδυαστούν με την τρέχουσα σχετική ειδησεογραφία. Οι εκλογές έρχονται και ουδείς, και σε καμία παράταξη των αυτοδιοικητικών πολλώ δε μάλλον των πολιτικών είναι ή θα είναι διατεθημένοι να λάβουν θέση. Η οποία ενδεχομένως θα στοίχιζε ψήφους. Που χρειάζονται ιδιαίτερα τώρα που το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό είναι περισσότερο ρευστό απο ποτέ.

Πάρτε μία γεύση απο τα σχόλα αυτά και τα συμπεράσματα δικά σας:

Μετά τις εκλογές το Master Plan του ΟΛΠ;

Το έχουν πάρει απόφαση οι Κινέζοι της Cosco, πως δεν πρόκειται να εγκριθεί το στρατηγικό σχέδιο (Master Plan) του ΟΛΠ πριν τις εκλογές. Γιατί; Μα γιατί αγγίζει όλο το «κατεστημένο» του λιμανιού, όπως λένε όσοι θεωρούν πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στο υπουργείο Ναυτιλίας. Από τους ξενοδόχους (το σχέδιο της Cosco προβλέπει 2 συν 2 ξενοδοχεία), καταστηματάρχες (προβλέπεται εμπορικό κέντρο) και άλλους παράγοντες.

Όσο για το υπουργείο Ναυτιλίας, οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν πως εφαρμόζει τη γνωστή τακτική, δοκιμασμένη στην περίφημη διαδικασία «fast track» για ταχεία αδειοδότηση επενδύσεων. Επειδή η σύμβαση παραχώρησης λέει πως το στρατηγικό σχέδιο πρέπει να εγκριθεί εντός τριμήνου, κάθε φορά που φτάνουμε στο τρίμηνο, οι υπηρεσίες του υπουργείου ζητούν νέο έγγραφο από τον OΛΠ!

Έτσι περνούν άλλοι τρεις μήνες και λίγο πριν εκπνεύσει η νέα προθεσμία, ζητείται και νέο έγγραφο! Και η ζωή συνεχίζεται. Έτσι ο OΛΠ έχει καταθέσει ΕΞΙ διαφορετικά Master Plans σε έξι διαφορετικές ημερομηνίες!

Άλλη άποψη έχουν, βέβαια, στο υπουργείο, κύκλοι του οποίου υποστηρίζουν πως «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιλογή του ΥΝΑΝΠ η οποιαδήποτε καθυστέρηση». Τονίζουν πως «από την πλευρά του Δημοσίου τηρούνται οι προθεσμίες που προβλέπονται από τον Νόμο και τη Σύμβαση Παραχώρησης».

Τέλος, σημειώνουν ότι «απαιτείται h έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία επίσης αξιολογείται στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και προδιαγραφών».

Πηγή: euro2day.gr

 

Προεκλογικά, μετεκλογικά και τα τρίμηνα…

 

Έτοιμος να προσφύγει κατά του Δημοσίου είναι ο ΟΛΠ- COSCO καθώς το master plan που έχει καταθέσει δεν φαίνεται να υλοποιείται εξ αιτίας αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στη διαδικασία του διαλόγου που τείνει σχοινοτενής. Χθες πηγές του ΥΝΝΑ επιχειρώντας να «διασκεδάσουν» τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα επι του συγκεκριμένου ζητήματος πηγές του ΥΝΝΠ σχολίασαν μερίδα δημοσιευμάτων που αναφέρονται στις καθυστερήσεις αλλά και στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχτεί για μερική και όχι ολική έγκριση του σχεδίου.  Μάλιστα έκαναν λόγο ότι ο  ΟΛΠ έχει υποβάλλει έξι διαφορετικά σχέδια master plan σε διαφορετικές ημερομηνίες στην προσπάθεια του να ανταποκριθεί στις απαιτούμενες προδιαγραφές, γεγονός που προκάλεσε θυμηδία στην πλευρά του ΟΛΠ. Γεγονός είναι ότι το master plan ήταν και παραμένει ένα όπως επίσης  παραμένει ακλόνητη και η θέση του Οργανισμού για πλήρη και όχι μερική υλοποίηση σύμφωνα με τη σεναριολογία που είχε αναπτυχθεί και την οποία επίσης απέρριψε ο ΟΛΠ. Πηγές του Οργανισμού σχολιάζοντας με νόημα τα δεδομένα σημείωσαν ότι η τακτική της αναζήτησης εγγράφων και δικαιολογητικών προς της εκπνοής του τριμήνου είναι ένα γραφειοκρατικό «τερτίπι» εξαιρετικά ενδιαφέρον για να εξαχθούν συμπεράσματα περί της τύχης που αναμένει τους εν δυνάμει επενδυτές σε τομείς της οικονομίας. Επειδή η σύμβαση παραχώρησης λέει πως το στρατηγικό σχέδιο πρέπει να εγκριθεί εντός τριμήνου, κάθε φορά που τείνει να «κλείσει» το  τρίμηνο, οι υπηρεσίες του υπουργείου ζητούν νέο έγγραφο από τον OΛΠ. Γεγονός που επίσης η πλευρά του ΥΝΝΠ απορρίπτει επισημαίνοντας ότι από την πλευρά του Δημοσίου τηρούνται οι προθεσμίες που προβλέπονται από τον Νόμο και τη Σύμβαση Παραχώρησης.  Πάντως επειδή τμήματα του master plan αγγίζουν «ευαίσθητες χορδές» στην παρούσα προεκλογική συγκυρία  τα νέα σενάρια που κυκλοφόρησαν θέλουν το master plan να «τρέχει» μετεκλογικά και μάλιστα μετά το πέρας του συνόλου των προγραμματισμένων εκλογικών  «αναμετρήσεων».

Πηγή: theseanation.gr