Ψηφίζονται αύριο οι ρυθμίσεις για τον Σκαραμαγκά

Αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που μεταξύ των άλλων προβλέπει τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,ενώ θα προηγηθεί σήμερα η επεξεργασία του και σε δεύτερη ανάγνωση. Την περασμένη εβδομάδα είχε ολοκληρωθεί η πρώτη ανάγνωση αλλά και η τοποθέτηση φορέων του Πειραϊκού χώρου σχετικά με τα ναυπηγεία.

«Ο στόχος δεν πρέπει να είναι πως θα εισπράξει το δημόσιο αλλά πως θα αναπτυχθεί η βαριά βιομηχανία της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΝΑ.Βι Βασίλης Κανακάκης, ενώ επεσήμανε ότι «καμία διασφάλιση δεν προβλέπει το νομοσχέδιο τόσο για τη συνέχιση της δραστηριότητας των ναυπηγείων που είναι κυρίως η κατασκευή και συντήρηση πλοίων όσο και των θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.Για εμάς δεν έχει σημασία αν θα παραχωρηθούν η όχι σε ιδιωτική επιχείρηση τα Ναυπηγεία, αλλά ποιες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης ανοίγονται. Πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα Ναυπηγεία, με όλους τους εργαζόμενους και πρέπει να αποφύγουμε κάθε λάθος που θα οδηγούσε σε κυρώσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα».

«Το ΕΒΕΠ λέει ναι στον εκσυγχρονισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αλλά όχι στις απαλλοτριώσεις. Είμαστε θερμοί υποστηρικτές της επαναλειτουργίας τους γιατί γνωρίζουμε τι κέρδη θα δώσει όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στην ασφάλεια και άμυνα της χώρας, αλλά δεν νοείται ιδιώτης να απαλλοτριώνει περιουσία από ιδιώτη», ανέφερε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης σημειώνοντας πως :«πρέπει να διορθωθεί το νομοσχέδιο και να εξαιρεθεί η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στη περίπτωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Να υποστηριχθεί ο επενδυτής αλλά όχι να αδικηθούν άλλο οι μικρότεροι επενδυτές. Η οποιαδήποτε διευκόλυνση δίνεται στον μεγάλο επενδυτή πρέπει να δοθεί και στους μικρομεσαίους επενδυτές», υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης και κατέληξε: «Θέλουμε να διευκολύνουμε να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το θέμα όμως των απαλλοτριώσεων από ιδιώτη σε ιδιώτη αντίκειται στο σύνταγμα, και δεν δικαιολογείται».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ευάγγελος Μπαλογιάνης εστίασε και αυτός στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.«Οφείλει η κυβέρνηση να σεβαστεί τους εργαζόμενους που χρόνια βάζουν πλάτη για να είναι σε λειτουργία τα ναυπηγεία και να διασφαλίσει ότι θα καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις που τους οφείλονται και έχουν επιδικαστεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία, χωρίς μισθό, πάνε καθημερινά και συντηρούν τις υποδομές των Ναυπηγείων, κρατάνε σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις και τα υποβρύχια. Ζητάμε μία προσθήκη στο νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, τη λειτουργία των Ναυπηγείων όλο το χρόνο και την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων τους μαζί με τις αποζημιώσεις.