«Ψάχνουν» τον προαστιακό στο… Λαύριο

Επτά μόλις επτά … χρόνια από της χρονολογίας που θα έφτανε ο προαστιακός στο λιμάνι του Λαυρίου (2010) επανεκκίνησαν οι…  συζητήσεις για «δρομολόγηση» της επέκτασής του από το Κορωπί με κατάληξη το λιμάνι. Δύο βασικοί σχεδιασμοί και άπειρες μελέτες που κρίθηκαν για την ωριμότητα τους έστειλαν ένα σημαντικότατο έργο για την οικονομική ανάπτυξη της Λαυρεωτικής αλλά και του ρόλου του λιμανιού στις «καλένδες». Κατά πληροφορίες η επανεκκίνηση των συζητήσεων αφορά την εκπόνηση προμελετών, δηλαδή των αρχικών σταδίων, που θα προηγηθούν των μελετών και όχι της αξιοποίησης των υπαρχουσών, της επικαιροποίησης τους ή της διόρθωσης των ατελειών των υφιστάμενων που έχουν κοστίσει οι εκπονήσεις τους στο Δημόσιο και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων. Ένα στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία είναι αν υπάρχει και σε ποιο βαθμό η σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο αλλά και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων.
Όπως και να έχει το ζήτημα η επέκταση του προαστιακού και του μετρό προς το λιμάνι του Λαυρίου θα το καταστήσει αυτό θελκτικότερο στους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους επενδυτές για την παραχώρησή του που σχεδιάζει το ΥΝΝΠ αλλά και θα αναδείξει την στρατηγική του σημασία για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Και αυτό γιατί είναι γνωστό από το 1990 πως οι συνδέσεις με τα νησιωτικά συγκροτήματα των Κυκλάδων μειώνει στο μισό τις ώρες πλου και άρα βελτιώνει την συχνότητα των δρομολογίων που θα μπορούσαν να εκτελούνται από εκεί εναλλακτικά του Πειραιά.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι προμελέτες, μελέτες, εγκρίσεις κλπ θα απαιτήσουν σημαντικό χρόνο όπως άλλωστε και η υλοποίηση της σύνδεσης (έργα κλπ) γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα στην καλύτερη των περιπτώσεων το τραίνο να φτάσει Λαύριο το 2022-23…