Τραπεζίτες σε ΕΚΤ: Ουσιαστική η βελτίωση των ελληνικών τραπεζών

Την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2017, αλλά και τον περαιτέρω σχεδιασμό των τραπεζών, ως προς τη ρευστότητα, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συμμόρφωση στις εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, την πλήρη υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS-9 και τη σταδιακή επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα παρουσίασε σήμερα, Δευτέρα, στην Φραγκφούρτη αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) σε διαδοχικές συναντήσεις με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ και τους συνεργάτες τους.

Όπως προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ, στις συναντήσεις, οι εκπρόσωποί της επιβεβαίωσαν την πάγια θέση των ελληνικών τραπεζών να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές και να υλοποιήσουν όλες τις δεσμεύσεις και οδηγίες με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τη συμμόρφωση στο νέο εποπτικό πλαίσιο και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεων της ΕΕΤ και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών- μελών της με τις εποπτικές αρχές.

Η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΤ και πρόεδρο της Eurobank Ergasias Νικόλαο Καραμούζη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Ergasias Φωκίωνα Καραβία, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Σπύρο Φιλάρετο, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank και πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ Γεώργιο Αρώνη και τη γενική γραμματέα της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη.

Συνάντηση εργασίας με τον Γ.Βάιντμαν

Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσης γεύμα εργασίας στα γραφεία της Bundesbank στη Φρανκφούρτη, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, δρ Γενς Βάιντμαν, με προσκεκλημένους εκπροσώπους των Κεντρικών Τραπεζών Γερμανίας και Ελλάδας, τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ και υψηλόβαθμα στελέχη των εμπορικών τραπεζών και της επιχειρηματικής κοινότητας των δυο κρατών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εκπροσωπήθηκε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα καθώς επίσης από την ΕΕΤ και συγκεκριμένα από τους Νικόλαο Καραμούζη, Χρήστο Μεγάλου, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, Φωκίωνα Καραβία και Σπύρο Φιλάρετο.

Εκ μέρους του ΣΕΒ συμμετείχαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Φέσσας, ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος καθώς και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μιχάλης Στασινόπουλος. Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου Γιάννη Ρέτσο, και τον αντιπρόεδρο Ευτύχιο Βασιλάκη.

Στο γεύμα εργασίας συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η γερμανική και ελληνική οικονομία και οι συνθήκες λειτουργίας των τραπεζικών τους συστημάτων, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Παρουσιάστηκαν επίσης το βελτιούμενο οικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, προσαρμογών και σημαντικών θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών.

Τονίστηκε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις επίτευξης διατηρήσιμης αναπτυξιακής πορείας επιστροφής της Ελλάδας σε κλίμα οικονομικής κανονικότητας και βελτίωσης της εικόνας της χώρας στη γερμανική και διεθνή αγορά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και τους συνεργάτες του για την πρόσκληση και επιβεβαίωσε την πρόθεση των τριών φορέων εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα (ΕΕΤ-ΣΕΒ-ΣΕΤΕ) για τη συνέχιση θετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την ελληνική οικονομία, την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων και την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας.