Το Chamber Music Society στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το ChamberMusic Society (CMS) του LincolnCenter της Νέας Υόρκης, ο μεγαλύτερος οργανισμός μουσικής δωματίου των ΗΠΑ, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Η συναυλία που τιτλοφορείται «Οδύσσεια», περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από παραδοσιακά και διαχρονικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού: Μέσα από τον ήχο ενός μόνου φλάουτου, η Σύριγξ του Ντεμπισί αναδύει την μαγεία της ελληνικής μυθολογίας, η γιορτή που στήνεται στους ελληνικούς γάμους αντανακλάται στις Πέντε Μελωδίες για Φωνή και Πιάνο του Ραβέλ, η παράδοση του ανοιχτού θεάτρου εικονογραφείται στην Σερενάτα του Μπετόβεν, και, τέλος, το κλασικό Οκτέτο του Μέντελσον εκφράζει την ίδια αναζήτηση συμμετρίας και ισορροπίας που χαρακτηρίζει πάμπολλα ελληνικά εμβληματικά μνημεία.

Επίσης, στην πρώτη του διεθνή παραγωγή, το βραβευμένο αμερικανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Live fromLincolnCenter, θα συνεργαστεί με το CMS αλλά και την ΕΡΤ, προκειμένου να κινηματογραφήσει την παράσταση στο ΚΠΙΣΝ, ενώ στη συνέχεια θα εξερευνήσει μαζί με το CMS την Αθήνα, το Πήλιο και άλλα σημεία της Θεσσαλίας, για τις ανάγκες μιας ταινίας που θα προβληθεί σε δημόσιους τηλεοπτικούς σταθμούς στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελλάδα και την Κύπρο.

H εκδήλωση που αποτελεί συνδιοργάνωση του ΚΠΙΣΝ και του CMS, καθώς και το σύνολο των δράσεων του CMS στην Ελλάδα,υλοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η συνεργασία μεταξύ του ΚΠΙΣΝ και του CMS ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το ChamberMusicSocietyτουLincolnCenter, παρουσιάζει κάθε χρόνο πληθώρα συναυλιών και εκπαιδευτικών δράσεων για ακροατές όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως του επιπέδου εξοικείωσής τους με τη μουσική δωματίου, και περιλαμβάνει μία εναλλασσόμενη, διεθνή και διαγενεακή ομάδα των καλύτερων μουσικών δωματίου στον κόσμο, γεγονός που του επιτρέπει να μπορεί να παρουσιάζει όλο το φάσμα της μουσικής δωματίου, όλων των περιόδων. Στις δράσεις του περιλαμβάνεται μία ετήσια πλήρης σεζόν στο LincolnCenterστη Νέα Υόρκη, μία επίσης ετήσια πλήρης σεζόν περιοδειών, συναυλίες που μεταδίδονται στην τηλεόραση, μία σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών, διαλέξεις, masterclass, ηχογραφήσεις κ.α.

Η συναυλία πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο την Τετάρτη 11 Απριλίου, στις 20.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η ηλεκτρονική προεγγραφή για κράτηση θέσεων έχει ήδη αρχίσει στο www.snfcc.org

Πηγή: tovima.gr