Την τελευταία λέξη της τεχνολογίας φέρνει η COSCO στον Πειραιά

Την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που αφορά στις δυνατότητες να καταστεί ένα πλοίο «αυτόνομο» και τηλεχειριζόμενο με ή χωρίς πλήρωμα φέρνει η COSCO Shipping στον Πειραιά με τον κατάπλου του MV COSCO Shipping Aries. Πρόκειται για 20,000 TEU containership με μήκος 400 μέτρων το οποίο και είναι το πρώτο από τα νεότευκτα της COSCO που έλαβε από τον Lloyd’s Register’s πιστοποίηση cyber-enabled ship (CES).
Τα IT and Operational Technology (OT), ’Cyber-enabled systems’ που έχουν τοποθετηθεί στο πλοίο, που κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη της Nantong COSCOS KHI Ship Engineering, που αποτελεί joint venture μεταξύ COSCO και Kawasaki Heavy Industries, έχει φέρει το πλοίο στην κατηγορία Accessibility Level (AL) 3 η οποία από το Νηογνώμονα προσδιορίζεται ως εκείνη στην οποία υπάρχει πρόσβαση στο πλοίο για «cyber access for autonomous monitoring and control». Να σημειωθεί ότι το επίπεδο (AL)5 είναι το υψηλότερο και αφορά πλοία που είναι σε αυτή τη φάση σε δοκιμές υπό κλίμακα.
Τούτου δοθέντος ο εν λόγω κατάπλους στις 12 Φεβρουαρίου, προσθέτει άλλη μία πτυχή στο θέμα που είχε παρουσιάσει το “theseanation” με τίτλο «Ένας κατάπλους με πολλαπλό ενδιαφέρον…». Δηλαδή την τεχνολογική καθώς η πλεύση του εν λόγω νεότευκτου πέραν των άλλων περί της σημασίας έλευσης του μεγαλύτερου πλοίου στον ΟΛΠ, της έλευσης του Κινέζου προέδρου και του συνακόλουθου επενδυτικού ενδιαφέροντος, απονέμει ένα ακόμη εύσημο στον Πειραιά. Καθώς τοποθετεί τον Πειραιά στα λιμάνια που δέχονται τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά πλοία με μεγάλες μεταφορικές ικανότητες.
Πηγή: theseanation.gr