Την ευρωπαϊκή πρόταση για το μοντέλο της μελλοντικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ενωσης παρουσιάζει ο Ντόναλντ Τουσκ

Το όραμά του για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να παγώσει λίγο τις βρετανικές προσδοκίες για μία «μοναδική στον κόσμο» προνομιακή εμπορική σχέση.
Ο Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε στο Λουξεμβούργο στους δημοσιογράφους το σχέδιο των κατευθυντηρίων γραμμών του πλαισίου της μελλοντικής σχέσης» με το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που θα διέπεται από ασαφείς ακόμη όρους.
Το θέμα της μελλοντικής εμπορικής σχέσης δεν έχει ακόμη απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στη συμφωνία που θα πλαισιώνει το Brexit και στη διευθέτηση ακανθωδών θεμάτων όπως το μέλλον των πολιτών και το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων.
Το κείμενο που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ένωσης κατά τη σύνοδο κορυφής της 22ας-23ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Αφού ζήτησε επί μήνες από τους Βρετανούς να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς ζητούν, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ικανοποιημένος την περασμένη εβδομάδα από τη σαφή θέση που έλαβε η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας της, οπότε και επιβεβαίωσε την επιθυμία της για την αποχώρηση της χώρας της από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Ομως δήλωσε ότι επιθυμεί την παραμονή σε ορισμένους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως των φαρμάκων και της εναέριας ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ