Συμφωνίες χρηματοδότησης για την κάλυψη των περιπολιών του λιμενικού υπεγράφησαν από τον υπ. Ναυτιλίας με τη Γ. Διεύθυνση Μετανάστευσης της ΕΕ

Δύο συμφωνίες χρηματοδότησης (Grant Agreement), που θα καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρησιακών μέσων επιφανείας του λιμενικού στις περιπολίες επιτήρησης των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων, κατά τα έτη 2018 και 2019, υπεγράφησαν χθες από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη, με τη “Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME), στο πλαίσιο της Επείγουσας Συνδρομής (Emergency Assistance) έτους 2017 του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Internal Security Fund).

Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 30,56 εκατ. ευρώ .Το 2018 (7.721.770 Euro) και το 2019 (22.846.550 Euro).

Η απόφαση της Ευρ. Επιτροπής ελήφθη την 11/12/2018, βάσει της πρότασης που υποβλήθηκε την 09/08/2018 και μετά από τρεις κύκλους παροχής διευκρινίσεων και διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν με μέριμνα της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του αρχηγείου Λιμενικού, με γνώμονα την πλήρη αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού μέσου, προκειμένου το σώμα να εκπληρώνει στο έπακρο την πολιτειακή αποστολή του και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα στα καθήκοντά του για την επιτήρηση και φύλαξη των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ευρ. Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ