Στους τομείς logistics, τροφίμων και τουρισμού επικεντρώνει τις επενδυτικές δραστηριότητές του ο όμιλος Dimera του Ιβ. Σαββίδη

Σε άλλα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, καθώς και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, αποφάσισε να επικεντρώσει τις επενδυτικές δραστηριότητές του ο όμιλος Dimera Group, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, μετά την πώληση της “Donskoy Tabak” -στην οποία ανήκει και η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ της Ξάνθης- στην ιαπωνική JTI.

Τις προθέσεις της εταιρείας γνωστοποίησε με δήλωσή του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ, Αρτούρ Νταβιντιάν, ο οποίος δήλωσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της “Donskoy Tabak” διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο και επρόκειτο για μια “απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση”.

Αναλυτικότερα, στο κείμενο της δήλωσης του κ.Νταβιντιάν αναφέρεται: «σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της JTI και της Tobacco Business Complex of the “Agrocom Group” (“Donskoy Tabak”), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκησαν πάνω από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση. Η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία. Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο του “Dimera Group’ αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».

Η ΣΕΚΑΠ, που είχε αποκτηθεί από τον επιχειρηματικό όμιλο του Ιβάν Σαββίδη τον Μάρτιο του 2013, αναμένεται να περάσει στα χέρια της JTI κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αφού ολοκληρωθεί η σχετική ρυθμιστική εκκαθάριση. Η αγορά της ΣΕΚΑΠ συνιστά μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας – “πακέτο” για την εξαγορά της “μητρικής” ρωσικής Donskoy Tabak, στην οποία ανήκει η Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ), έναντι τιμήματος 1,6 δισ. δολ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Japan Tobacco Inc (JTI), η οποία ανήκει κατά το 33% στο ιαπωνικό δημόσιο, αναφέρεται ότι η εξαγορά επιδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. «Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ακόμη ότι η Donskoy Tabak είναι η τέταρτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στη Ρωσία, με μερίδιο αγοράς 7%.

Η Japan Tobacco International (JTI) είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco Inc. με επιχειρήσεις σε περισσότερες από 120 χώρες ανά τον κόσμο. Είναι ο κάτοχος παγκοσμίως του Winston, της δεύτερης μάρκας τσιγάρων στον κόσμο, καθώς και του Camel εκτός ΗΠΑ. Με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μάρκα Logic, η JTI κατέχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ από το 2011 είναι παρούσα στην κατηγορία των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού με το Ploom. Με έδρα στη Γενεύη στην Ελβετία, η JTI απασχολεί σχεδόν 40.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Η JTI διαθέτει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά από τη δεκαετία του 1980. Σήμερα είναι η δεύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα με τις μάρκες Winston, Camel, Old Holborn και Logic. Εκτός της Ελλάδας, η JTI Hellas έχει και την ευθύνη των αγορών Κύπρου και Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία συνεισφέρει το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας και υποστηρίζει τον ελληνικό καπνικό κλάδο (περισσότερες από 50.000 οικογένειες), αγοράζοντας το 25% της συνολικής ετήσιας σοδειάς καπνού.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματικός όμιλος του Ιβάν Σαββίδη έχει πραγματοποιήσει σειρά επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Η εταιρεία του ομίλου, Belterra Investments LTD, συμμετέχει με ποσοστό 20% στο κοινοπρακτικό σχήμα που αποκτά το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Παράλληλα, στον όμιλο -εκτός από τον ΠΑΟΚ- ανήκει το ιστορικό ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλάς” στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε ανακαίνιση κόστους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Τον Αύγουστο του 2017 η Belterra είχε συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 70% των μετοχών της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού “Σουρωτή ΑΕ”, ενώ ο όμιλος έχει επίσης αποκτήσει μια σειρά από κτήρια-σύμβολα της Θεσσαλονίκης: το “κόκκινο σπίτι”, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας 31 και Ερμού 52, τη Βίλα Ζαρτινίδη στα ανατολικά της πόλης και το αρχοντικό επί της Βασιλίσσης Όλγας, που είναι γνωστό ως “κτήριο του ΝΑΤΟ” ή “Ερυθρός Σταυρός”. Παράλληλα, ο επιχειρηματίας έχει αποκτήσει έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ