Στην εκκίνηση και πάλι η επένδυση των 200 εκατ. για το Πάρκο Αιγαίου

Σε νέα προσπάθεια για τη δημιουργία του εμπορικού – ψυχαγωγικού κέντρου «Πάρκο Αιγαίου» στο ακίνητο της πρώην βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, στο Νέο Φάληρο, έχει εισέλθει η Ακροπόλ Χαραγκιώνης σε συνεργασία με τη βρετανο-πορτογαλική πολυεθνική Sonae Sierra.
Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία φακέλου προκειμένου οι δύο εταιρείες να απευθυνθούν στον οργανισμό Enterprise Greece για την υλοποίηση του έργου, αρχικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ώστε να ωφεληθούν από τη διαδικασία fast track. Εκτιμάται ότι θα χρειασθεί περίπου δύο μήνες για την κατάθεση του φακέλου και βεβαίως στη συνέχεια μένει να δούμε αν η προσδοκία για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας θα επιβεβαιωθεί.
Η ιστορία της συγκεκριμένης επένδυσης είναι σχεδόν εικοσαετής. Η συμφωνία της Χαραγκιώνης με τη Sonae Sierra για τη δημιουργία ομίλου εταιρειών 50% – 50% στην Ελλάδα, με σκοπό την ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών κέντρων, με βάση τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα, υπεγράφη το 1999 και την ίδια χρονιά αγοράστηκε το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ έναντι 9 δισ. δραχμών (περίπου 30 εκατ. ευρώ). Αν το «Πάρκο Αιγαίου» είχε προχωρήσει με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα ήταν το πρώτο σύγχρονο Mall της χώρας.
Όπως επισημαίνει σχετικά στη «Ν» ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Χαραγκιώνη, ο Θοδωρής Χαραγκιώνης, «συνυπολογίζοντας τις εξελίξεις στον Πειραιά, με τις προσπάθειες για ενδυνάμωση της κρουαζιέρας, πιστεύουμε ότι μια τέτοια ανάπτυξη, όπως είναι το “Πάρκο Αιγαίου”, θα συμπληρώσει τις χρήσεις που είναι αναγκαίες για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των τουριστών. Στην παρούσα συγκυρία στο μεταξύ έχει αναβαθμιστεί η εμπιστοσύνη της Sonae Sierra για την Ελλάδα, συνεταίρου μας στο συγκεκριμένο έργο, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη νέα προσπάθεια αναφορικά με το ακίνητο της πρώην βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ».
Το εν λόγω ακίνητο είναι 45.000 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως, με συντελεστή δόμησης 3. Το εμπορικό – ψυχαγωγικό κέντρο που σχεδιάζεται θα έχει μισθώσιμη επιφάνεια της τάξεως των 50.000 με 55.000 τ.μ. (ένα μέγεθος περίπου σαν το The Mall Athens), ενώ ένα σημαντικό μέρος του οικοπέδου θα μετατραπεί σε πάρκο πρασίνου.
Το Capitol
Στο μεταξύ, υπό επεξεργασία συνεχίζει να βρίσκεται από τη Χαραγκιώνης ο σχεδιασμός για το Capitol στο κέντρο της Αθήνας (Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου). Η μετατροπή του σε Capitol City Outlet εξετάζεται εξονυχιστικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του νέου εγχειρήματος, ειδικά όταν το εν λόγω εμπορικό κέντρο, με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, δεν κατάφερε στην πρώτη φάση λειτουργίας του να κερδίσει το καταναλωτικό κοινό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετές εμπορικές μάρκες για τη δημιουργία εκπτωτικών καταστημάτων εντός του Capitol, εκτός όμως αυτών (κυρίως μεγάλα brands) που στεγάζονται στο εκπτωτικό χωριό Mac ArhurGlen, καθώς οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει δεν το επιτρέπουν.
O δανεισμός
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και η προετοιμασία για το κλείσιμο των υποθέσεων που αφορούν τον δανεισμό του εν λόγω ομίλου. Όπως έχει γράψει η «Ν», ο σχεδιασμός αφορά μεταξύ άλλων την εξαγορά δανείου της Ακροπόλ Χαραγκιώνης, στην Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ-6,81% ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ, από το επενδυτικό κεφάλαιο Fortress. Η κυοφορούμενη συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας στη Χαραγκιώνης από το Fortress για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς του, ενώ ένα από τα σενάρια, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η δημιουργία μίας κοινής εταιρείας, στην οποία θα μεταφερθούν τα ακίνητα τα οποία σχετίζονται με τα συγκεκριμένα δάνεια.

Πηγή: naftemporiki.gr