Σπρώχνουν …πίσω το Master Plan του ΟΛΠ και την ανάπτυξη με πρόφαση τις διαβουλεύσεις;

Αποπνέει δυναμισμό, επιδιώκει να θέσει τέλος στην οικονομική τελμάτωση του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και μάλιστα με δικά του κεφάλαια. Ο λόγος για το Master Plan που παρουσίασε ο ΟΛΠ στους φορείς του Πειραιά το οποίο και τάραξε, όπως έχει αναφέρει το «thedockrat.gr» τα λιμνάζοντα ύδατα της τοπικής οικονομίας. Το γεγονός από την πρώτη στιγμή έφερε σε αμηχανία τους φορείς που στο παρελθόν είχαν φέρει σθεναρές αντιρρήσεις σε μικρότερου εύρους σχεδιασμούς ανάπτυξης που παλαιότερες διοικήσεις του ΟΛΠ είχαν παρουσιάσει. Οι πρώτες διαφωνίες ήρθαν σε επίπεδο περιφέρειας και μόλις σήμερα το ΕΒΕΠ, με έγγραφό του προς τη διοίκηση του ΟΛΠ ζήτησε παράταση… της διαβούλευσης. Στο σχετικό έγγραφο αξίζει προσοχής η αναφορά ότι «μετά από σχετικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Πειραιά και τον Αντιπεριφερειάρχη, υπάρχει ταύτιση θέσεων, αλλά και ερωτημάτων, που μας απασχολούν».
Στην σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΠ αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Με επιστολή του προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ο.Λ.Π. Α.Ε., Captain Fu Chengqui, την οποία κοινοποίησε στον Δήμαρχο Πειραιά, κ. Ι. Μώραλη, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, κ. Γ. Γαβρίλη και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, αφού ενημερώθηκε αναφορικά με την σκοπιμότητα, τους στρατηγικούς στόχους και τις επενδύσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan), εκ μέρους των μελετητών, που ανέλαβαν την εκπόνηση της σχετικής Μελέτης, ζήτησε να δοθεί παράταση της διαβούλευσης των φορέων για το εν λόγω θέμα, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της παρουσίασης της Ο.Λ.Π. Α.Ε., στις 22 Ιανουαρίου 2018.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρει στην επιστολή:
«…Οι επίσημες απόψεις και παρατηρήσεις μας θα προκύψουν από τη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Β.Ε.Π., που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2018, με βασικό θέμα το Master Plan της Ο.Λ.Π. Α.Ε. Επίσης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι, μετά από σχετικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Πειραιά και τον Αντιπεριφερειάρχη, υπάρχει ταύτιση θέσεων, αλλά και ερωτημάτων, που μας απασχολούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη και το αίτημα της Ο.Λ.Π. Α.Ε. για τη χορήγηση παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας Σχεδίων Πρώτης Επενδυτικής Περιόδου, έως την 31η Οκτωβρίου 2018, προτείνουμε να παραταθεί και ο χρόνος της διαβούλευσης για ένα εύλογο διάστημα, ώστε να επιτευχθεί ταύτιση απόψεων, αποφυγή αντιπαραθέσεων, αλλά και να δημιουργηθεί μία γέφυρα συνεργασίας, με στόχο, το Σχέδιο Ανάπτυξης Λιμένος (Σ.Α.Λ.) και η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) Πειραιά, να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.
Παραμένω στη διάθεσή σας, ώστε το λιμάνι του Πειραιά να συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ελληνικής οικονομίας».

Κινεζικό αντίδοτο στην «κλάψα» δεκαετιών
Το εν λόγω Master Plan, που θα γίνει με χρήματα της COSCO, έρχεται να βάλει τέλος στην «κλάψα» δεκαετιών φορέων της περιοχής του ευρύτερου Πειραιά, στα συνήθη αναθέματα για την κατάσταση της οικονομίας και την γενικευμένη οικονομική κρίση που δεν επιτρέπει επενδύσεις , τις χαμένες ευκαιρίες από την κρουαζιέρα και τους επιβάτες που προσπερνούν τον Πειραιά και άλλα γραφικά.
Είναι ο ανταγωνισμός…
Βασική αιτία διαχρονικά των ενστάσεων είναι ότι η τυχόν ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην ευρύτερη λιμενική ζώνη θα δημιουργήσει de facto ανταγωνισμό με τον υφιστάμενο οικονομικό ιστό της πόλης .Που δεν βλέπει με καλό μάτι μία τέτοια εξέλιξη όπως δεν είχε δει μία ανάλογη εξέλιξη με την ανάπτυξη ενός πολυώροφου κτιρίου πολυκαταστημάτων στην οδό Πειραιώς η υπόθεση της οποίας κατά συγκυρία χρονική ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο πρόσφατα. Το ενδιαφέρον θα έχει το πλαίσιο στο οποίο και θα καταλήξει η συνεδρίαση του ΕΒΕΠ και η τάση που θα διαμορφωθεί. Και αυτό γιατί πρόσφατα το ΕΒΠ έκανε λόγο για μία «αναπτυξιακή τρίαινα» με επίκεντρο το λιμάνι… Όπως ενδιαφέρον θα έχει όταν με αυτή την απόφαση ενδεχομένως ζητηθεί νέα παράταση με την πρόφαση για διαβουλεύσεις μεταξύ των φορέων πάνω στην ή στις προτάσεις του ΕΒΕΠ.