«Σοκ» από μια διαρροή…

Σοκ στους μεταφορείς ένθεν κακείθεν των στενών της Μάγχης έχει προκαλέσει η «διαρροή» εγγράφου της Βρετανικής κυβέρνησης η οποία προβλέπει χαοτικές καταστάσεις στα πορθμεία σύνδεσης με την Ευρώπη. Καλά πληροφορημένες πηγές σχολιάζοντας το γεγονός σημείωναν ότι οι προσομοιώσεις που έχουν γίνει στους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στα βασικά λιμάνια έχουν δείξει ουρές χιλιομέτρων για φορτηγά διεθνών μεταφορών αλλά ακόμη και την κάλυψη περισσότερων της μια λωρίδας από τα φορτηγά. Οι ανησυχίες τους εμπορικού κόσμου για το ενδεχόμενο απορρύθμισης της αγοράς στην μετά Brexit περίοδο, που πρακτικά ξεκινά από την πρώτη Ιανουαρίου του προσεχούς έτους, εκτοξεύτηκαν στα ουράνια με την εν λόγω διαρροή που μάλλον λειτούργησε και ως «προειδοποίηση.

Το έγγραφο που διέρευσε δημοσιεύθηκε λίγες ώρες αφότου το λιμάνι του Ντόβερ δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμο για το Brexit. Να σημειωθεί ότι για το θέμα της προετοιμασίας του εν λόγω λιμένα σχεδόν από τις αρχές των συζητήσεων περί των συνεπειών του Brexit στις μεταφορές, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ως προς το θέμα της προετοιμασίας του να δεχθεί τον φόρτο. Ωστόσο εκ των στοιχείων «εικάζεται» και το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στους ελέγχους στα λιμάνια μάλλον δεν είναι έτοιμες ως προς τον αριθμό των ελεγκτών που θα απαιτήσουν οι νέες συνθήκες αλλά ούτε και τεχνολογικά.

Ενδεικτικό του πανικού που διακατέχει τους εισαγωγείς στη Βρετανία είναι ότι η αναζήτηση εναλλακτικών για τις εισαγωγές έφερε το λιμάνι του Felixstowe «στο μάτι του κυκλώνα» Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το λιμάνι έχει παρουσιάσει εβδομαδιαίο όγκο εισαγωγών άνω του 30% που θεωρείται υψηλότερος από τα μέσα επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία η απότομη αύξηση στις εισαγωγές αποδίδεται στην προσπάθεια του εμπορικού κόσμου να στοκάρει εμπορεύματα έχοντας να αντιμετωπίσει την απειλή του Covid-19 και του Brexit.