Ρότα σύγκρουσης Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. – ΟΛΠ-COSCO

Σε ρότα σύγκρουσης βρίσκονται φορείς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, με τον ΟΛΠ-COSCO μετά το ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του ΟΛΠ και των αντιπροσωπευτικών φορέων των ελληνικών ναυπηγοεπισκευαστικών επιχειρήσεων.  Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά από επίμονο αίτημα των ελληνικών επιχειρήσεων,  για την υλοποίηση της συμφωνίας των συναντήσεων της 10ης και 11ης  Ιουνίου με τον Πρόεδρο του ΟΛΠ YU Zeng Gang. Η συμφωνία προέβλεπε την  υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού, περί μη διεκδίκησης από τον ΟΛΠ ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων, που ποτέ δεν του παραχωρήθηκαν, το οποίο είχε αποσταλεί στις 26 Ιουνίου. Ωστόσο όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του  ο Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. στην συνάντηση η ηγεσία του ΟΛΠ-COSCO απέρριψαν κάθε συμφωνία γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση των εκπροσώπων των φορέων της ναυπηγοεπισκευής.

Casus belli

Στην ίδια ανακοίνωση ο Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. χαρακτηρίζει την τροπή που πήρε η υπόθεση «αιτία πολέμου» (Casus belli) σημειώνοντας ότι θα προχωρήσουν σε κοινή σύσκεψη τα Διοικητικά Συμβούλια των Επιχειρήσεων της Ναυπηγοεπισκευής για να αποφασίσουν τον προγραμματισμό και οργάνωση των περαιτέρω ενεργειών τους. Μάλιστα ο Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ. ανακοίνωσε την πρόθεσή του για κινητοποιήσεις από κοινού με άλλους φορείς του Πειραιά προκειμένου ο ΟΛΠ να «αποδεχθεί και συνετιστεί με τους όρους της σύμβασης παραχώρησης». Αυτή την ώρα τα διοικητικά συμβούλια των φορέων της ΝΕΖ συνεδριάζουν προκειμένου να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στην όλη τροπή που λαμβάνει το θέμα και τις προθέσεις του ΟΛΠ να «αγνοήσει» τους φορείς της ΝΕΖ

Νωρίτερα πάντως σε ανακοίνωσή της η ΟΛΠ- COSCO κάλεσε εκ νέου σε διάλογο τους φορείς της ΝΕΖ υπενθυμίζοντας το σύνολο των επενδύσεων που έχει κάνει στην ΝΕΖ ελέγχου της από της αναλήψεως του λιμανιού από την COSCO.