Π. Κουρουμπλής: «Εξοντωτικοί πρέπει να είναι οι έλεγχοι για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων»

Τη λειτουργία των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού τους πλαισίου συζήτησαν σήμερα εκπρόσωποι του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του Νομού Αττικής, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Θάνο Ηλιόπουλο.
Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσουν εκ νέου οι Επιτροπές για τις οποίες ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «έχουν σώσει ζωές». Κατήγγειλαν εκ νέου τη διαδικασία των επισκευών στο πλοίο «ΑΕΟΛΟΣ» (πρώην ΜΟΒΥ LOVE) και ζήτησαν να περάσουν από τους προβλεπόμενους υγειονομικούς ελέγχους όλοι όσοι εργάστηκαν στο πλοίο, το οποίο είχε δηλώσει ότι είχε αμίαντο.
Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι οι επιθεωρητές εργασίας δεν μπορούσαν να διακόψουν τις εργασίες στο πλοίο, μετά την προσκόμιση ατμοσφαιρικών μετρήσεων (και από το Δημόκριτο) οι οποίες έδειξαν ότι δεν υπήρχε αμίαντος. Είπε όμως ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ήδη στη διαδικασία επιβολής όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων για τον τρόπο που έγιναν οι εργασίες αφαίρεσης και διάθεσης του αμιάντου.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στο Λιμεναρχείο για νέους ελέγχους στο πλοίο. Όπως είπε «οι έλεγχοι που αφορούν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων πρέπει να είναι εξοντωτικοί.» Δήλωσε ακόμα ότι θα συσταθεί ολιγομελής ειδική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Επιθεώρησης Εργασίας, του Λιμενικού Σώματος και των εργαζομένων, για να διαπιστωθεί αν χρειάζονται αλλαγές στη νομοθεσία για τη λειτουργία των Επιτροπών που ελέγχουν τις συνθήκες εργασίας, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν επικίνδυνα υλικά όπως αμίαντος. Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε οι εργασίες της ομάδας να έχουν ολοκληρωθεί ως τα μέσα Φεβρουαρίου.