Π. Κουρουμπλής από Καλαμάτα: «Είμαστε στην ίδια όχθη με την κοινωνία. Λύνουμε χρόνια προβλήματα»

Σειρά συναντήσεων στην Καλαμάτα, με αφορμή τη συμμετοχή του στην Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για το νόμο 4504/2017, είχε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κωνσταντινέα.
Σε συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, στο Δημαρχείο της πόλης, ο κ. Κουρουμπλής ανέλαβε πρωτοβουλία για να προχωρήσει η διαδικασία γύρω από την παραχώρηση προς χρήση στο Δήμα Καλαμάτας της περιοχής των 49 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία. Επιπλέον ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο νέος νόμος 4504, οι ερμηνευτικές του εγκύκλιοι και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ναυτιλίας απελευθερώνουν το χώρο των τουριστικών mega yachts με σημαίες τρίτων χωρών. Ο κ. Νίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που έχει με το Υπουργείο Ναυτιλίας, τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και τον κ. Κουρουμπλή προσωπικώς και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάπτυξης του λιμένα Καλαμάτας μέσω ΣΔΙΤ. Τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές του λιμανιού της πόλης και προχωρήσει η ανάπτυξή του. Ιδιαίτερα τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με την γραφειοκρατία. Στο Δημαρχείο ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με εκπρόσωπο εργαζομένων ιδιωτικής εταιρίας επεξεργασίας απορριμμάτων, ο οποίος του εξέθεσε τα προβλήματα που έχουν οι συνάδελφοί του με τη συγκεκριμένη εταιρία.
Στη συνέχεια ο Υπουργός Ναυτιλίας μίλησε στην Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και ναυτιλιακών Επενδύσεων, στο Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε η κυβέρνηση κινείται με στόχο να είναι στην ίδια όχθη με την κοινωνία και ότι με γνώμονα αυτή τη θέση ο νέος νόμος λύνει χρονίζοντα προβλήματα, όπως η νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων, που ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση επενδύσεων στα λιμάνια. Με τις ίδιες διατάξεις επιχειρείται η αισθητική αναβάθμιση των λιμανιών, ενώ τα λιμενικά ταμεία δικαιούνται να εκτελούν έργα έως 20.000 ευρώ, χωρίς κεντρική έγκριση, για να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικά εμπόδια. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι προωθείται η ένταξη των Λιμενικών Ταμείων «στα ανταποδοτικά» ώστε να γίνει δυνατή η στελέχωσή τους για να προωθούνται οι εισπράξεις τελών και άλλων οφειλών, ώστε να προχωρήσουν αναπτυξιακά έργα. Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο υποστηρίζει με κάθε τρόπο την εκπόνηση MASTER PLAN από τα λιμάνια και ότι προέβλεψε την εκμετάλλευση ναυδέτων από λιμενικά ταμεία, όπου αυτό μπορεί να γίνει.
Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, παρουσία του Διοικητή της 5ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοίαρχου Λ.Σ. Σπύρου Κοντομάρη, όπου ο Λιμενάρχης Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Αντώνης Δουμάνης, τον ενημέρωσε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμεναρχείου και για θέματα που αντιμετωπίζει, ενώ σημείωσε και την ανάγκη να γίνει συντήρηση του ιστορικού κτιρίου που στεγάζει το Λιμεναρχείο. Ο Υπουργός Ναυτιλίας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΟΕΠΛΣ Μεσσηνίας Κυριάκο Χρηστέα και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ανάγκες στελέχωσης και μάλιστα έτσι ώστε να υπάρχουν διπλά πληρώματα στα σκάφη, στην ανάγκη αυτοκινήτου, ενώ δεν παρέλειψαν να ζητήσουν διευκρινίσεις για τη στρατιωτική θητεία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τις διατάξεις του ν.4504/2017, οι οποίες τους αφορούν.