Προκήρυξη διαγωνισμού για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυθήρων-Αντικυθήρων

Μετά τις αντιδράσεις του δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων Στράτου Χαρχαλάκη ο οποίος λόγω έλλειψης πλοίου ζήτησε την Παρασκευή από τον Αρχηγό του Λιμενικού να μεταφερθούν με ελικόπτερο 50 κιλά ψωμί στους κατοίκους των Αντικυθήρων το υπουργείο Ναυτιλίας σήμερα Δευτέρα ανακοίνωσε την προκήρυξη «Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την Εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας μέχρι 31/10/2018»

Ειδικότερα θα αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δυο νησιών με Γύθειο, Πειραιά και Κίσσαμο.

Όπως αναφέρεται στην διαγωνισμό «θα διεξαχθεί στις 07 Μαρτίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00, στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Ακτή Βασιλειάδη – Πύλες Ε1-Ε2) και οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό οφείλουν να υποβάλουν μέχρι την παραπάνω ημέρα και ώρα τις προσφορές τους με τα έγγραφα και δικαιολογητικά».

Επίσης «σε περίπτωση που, είτε δεν υπάρξει συμμετοχή είτε οι συμμετέχοντες απορριφθούν από τις αρμόδιες προς τούτο Επιτροπές, ο διαγωνισμός δύναται να επαναληφθεί μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), με τους ίδιους ή άλλους όρους».

Ακόμη «η δαπάνη βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ΚΑΕ 2131 «Επιδότηση άγονων γραμμών» του Ειδικού Φορέα 41-140 «Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή». Η εκτιμώμενη προϋπολογισθείσα δαπάνη για το χρονικό διάστημα μέχρι 31/10/2018 (σύνολο 41 εβδομάδες) ανέρχεται σε 3.789.193,55 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), και σε 4.698.600,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.24 %), για τις δρομολογιακές γραμμές».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι «ύστερα από την ανάγκη διακοπής δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ για εργασίες ετήσιας επιθεώρησης, προχωρεί στην έκτακτη δρομολόγηση του Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ. Το πλοίο ΙΟΝΙΣ θα εκτελεί από αύριο, 26/01/2018 έως και τις 30/01/2018, καθημερινά ένα δρομολόγιο την ημέρα, με επιστροφή στην γραμμή Κύθηρα- Νεάπολη Βοιών».

Το πλοίο ΙΟΝΙΣ από τις 26/10/2017 συνέδεε τον Πειραιά με τα Κύθηρα τα Αντικύθηρα και το Καστέλι, αλλά η σχετική σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας που είχε υπογράψει το υπουργείο Ναυτιλίας με τη ναυτική εταιρεία ΑΒΛΕΜΟΝ έληξε, και αναμένεται να προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός για την κάλυψή της.

Απο την πλευρά του ο κ. Χαρχαλάκης με ανάρτησή του στο facebook υποστήριξε ότι «η έκτακτη για 5 μέρες δρομολόγηση του ΙΟΝΙΣ στη γραμμή Νεάπολη – Κύθηρα δεν έγινε λόγω της αποχώρησης του ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ για ετήσια συντήρηση όπως γράφτηκε σε ορισμένα sites (το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ λείπει για συντήρηση εδώ και 15 μέρες και θα λείπει μέχρι αρχές Μαρτίου χωρίς ποτέ να έχει αντικατασταθεί στη γραμμή της Νεάπολης εδώ και 10 χρόνια!), αλλά λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης του ΥΕΝ στην υπογραφή της νέας σύμβασης του ΙΟΝΙΣ, με αποτέλεσμα το πλοίο από σήμερα να μην μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγιά του στις γραμμές του Γυθείου και του Πειραιά. Εδώ και 10 χρόνια που είναι το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ στη γραμμή της Νεάπολης, πάντα τους μήνες Γενάρη-Μάρτιο βγαίνει σε συντήρηση καθώς τα 2 νησιά εξυπηρετούνται τους μήνες αυτούς μόνο από το περιφερειακό πλοίο. Περιφερειακό πλοίο (ΙΟΝΙΣ) από χτες δεν υπάρχει λόγω λήξης της σύμβασης, η οποία θα ανανεωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Μετά από πίεση και φωνές κατάλαβε το ΥΕΝ ότι τα Κύθηρα θα μείνουν χωρίς καθόλου πλοίο για 6 μέρες και έτσι παρακάλεσε τους πλοιοκτήτες του ΙΟΝΙΣ να το βάλουν εκτάκτως στη Νεάπολη».

Πηγή: tovima.gr