Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων-Αφηγήσεις»

«Τον Απρίλιο του 1900, σφουγγαράδες από τη Σύμη με δυο πλοιάρια, την ‘Καλλιόπη’ και την ‘Ευτέρπη’, που είχαν εξοπλίσει οι Φώτης, Νικόλας και Ηλίας Λενδιακοί, ξεκίνησαν το ετήσιο ταξίδι τους για τη Βόρειο Αφρική. Καπετάνιος ήταν ο Δημήτρης Κοντός. Μεσοπέλαγα πέφτουν σε καταιγίδα και για να προφυλαχθούν καταφεύγουν στον απάνεμο όρμο ‘Ποταμός’ των Αντικυθήρων. Εκεί στα παράλια του νησιού και μέχρι να συνεχίσουν την πορεία τους άρχισαν να κάνουν κάποιες καταδύσεις. Σε μια από αυτές, ο δύτης Ηλίας Λυκοπάντης ή Σταδιάτης, σε βάθος πενήντα και πλέον μέτρων, βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο ναυάγιο γεμάτο με αρχαιολογικούς θησαυρούς. Από τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει ανελκυστεί μέχρι σήμερα. Ένα από τα ευρήματα ήταν κι ένα από τα σπουδαιότερα όλων των εποχών, που δεν ήταν άλλο από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Πέρασαν 118 χρόνια και η μελέτη του συνεχίζεται ακόμα…»
Με αυτά τα λόγια εισάγει τον θεατή στο σημαντικότερο ίσως αντικείμενο που έχει ανελκυστεί από το περίφημο ναυάγιο του 1ου αι. π. Χ., αλλά κι ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου, το ντοκιμαντέρ «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων-Αφηγήσεις», που προβλήθηκε σε παγκόσμια πρώτη το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαρτίου στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά. Η προβολή έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, που έθεσε υπό την αιγίδα του την ταινία, στην οποία και συμμετέχει, καθώς είναι ο πρώτος ομιλητής της.
Κορυφαίοι καθηγητές της αστροφυσικής, της αστρονομίας, των μαθηματικών, της παλαιογραφίας και άλλων συναφών επιστημόνων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν στην έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, σημειώνουν στον φακό του Νίκου Παπακώστα, δημιουργού του ντοκιμαντέρ, τα κυριότερα και νεότερα στοιχεία γύρω από τον αρχαιότερο υπολογιστή και το πρώτο μηχανικό σύμπαν στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά και τα ερωτηματικά που ακόμα γεννάει ο Μηχανισμός συμπυκνώνονται σε ένα φιλμ διάρκειας μιάμισης ώρας, κάνοντας πιο κατανοητή την αξία του μοναδικού αυτού αντικειμένου.
Τον κ. Παυλόπουλο, για την πολύτιμη βοήθεια και το κουράγιο που του έδωσε, ευχαρίστησε ο κ. Παπακώστας πριν την προβολή της ταινίας, η οποία έγινε, όπως είπε, «μετά από ενάμιση χρόνο σκληρής δουλειάς, με την τεράστια βοήθεια του Ξενοφώντα Μουσά, έναν ‘ευπατρίδη’ του πολιτισμού και της επιστήμης, που κάθισε δίπλα μου ώρες ατελείωτες και μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω ένα έργο, που αν μη τι άλλο θα τιμά τη δική μου πορεία».
«Με ιδιαίτερη χαρά είμαι σήμερα εδώ για την παγκόσμια πρώτη της παρουσίασης του ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων μας αποκαλύπτει τον βαθμό της ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας στην αρχαία Ελλάδα. Τώρα και μέσω της κινηματογραφικής αποτύπωσης της ανακάλυψης, στο ντοκιμαντέρ αυτό του Νίκου, με την τεράστια προσφορά στον πολιτισμό του τόπου, αυτή θα γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, που παραβρέθηκε στην προβολή.
Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Κυριάκος Ευσταθίου, δώρισε ένα αντίγραφο του Μηχανισμού στον κ. Παυλόπουλο, ενώ ο καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς, επιστημονικός σύμβουλος της παραγωγής, χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα αντίτυπο του βιβλίου του για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Canto Mediterraneo.
Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας CANTO ΜΕDITERRANEO, μιας εταιρίας πολιτισμού, αναγνωρισμένης στην Πύλη Πολιτιστικών φορέων του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος είναι να συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον πολιτισμό και στην οικονομία της χώρας. Επίσης, να προκαλέσει την οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, συναντήσεων, καθώς και πολιτιστικών και αναπτυξιακών δράσεων, όπως εκθέσεις, εκδόσεις, προβολές, ημερίδες σε συνεργασία με Μουσεία, Ιδρύματα, Πανεπιστήμια κλπ..
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ