Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το deal της HSW

Το πράσινο φως για την έγκριση της εξαγοράς της Hellenic Seaways από την Attica Group έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η συνεδρίαση της ΕΠΑΝΤ που θα εξέταζε την εξαγορά είχε οριστεί για τις 19 Απριλίου ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις, με στόχο να δοθούν από την πλευρά του νέων ιδιοκτητών της ακτοπλοϊκής, οι απαραίτητες διασφαλίσεις για θέματα ανταγωνισμού και αποφυγής δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης.
Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να υπάρξουν σήμερα (26 Απριλίου) επίσημες ανακοινώσεις και για τους όρους και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας έγκρισης της εξαγοράς, ο αγοραστής Attica Group.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν εγγυήσεις για την τιμολογιακή πολιτική σε Κυκλάδες και Β. Αιγαίο, τον αριθμό των πρακτόρων στα δίκτυα, πιθανές παραχωρήσεις σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις όπου εκτιμήθηκε ότι υπάρχει συγκέντρωση και παραχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει είσοδος νέων ανταγωνιστών σε επιμέρους δρομολόγια όπου εκτιμήθηκε ότι δημιουργούνται συνθήκες δεσπόζουσας θέσης.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Attica Group κατέληξε σε συμφωνία με την τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του 50,3% της HSW έναντι 30,61 εκατ. ευρώ ενώ στη συνέχει συμφώνησε και με την Minoan για την απόκτηση του μεριδίου που κατείχε στην Hellenic (48,53%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 Attica και HSW διαθέτουν από κοινού στόλο 33 πλοίων αξίας 800 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνδυασμένος κύκλος εργασιών φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες, το Β. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, και σε κοινοπραξία με την ΑΝΕΚ στην Κρήτη. Επίσης η Attica (15 πλοία) δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος στην Αδριατική και στη γραμμή Ταγγέρη Αλχεθίρας, εξυπηρετώντας συνολικά 40 προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδος (κύκλος εργασιών 268,6 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 46,22 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα η HSW με 18 πλοία προσεγγίζει 36 προορισμούς (κύκλος εργασιών 2016 131,5 εκατ. κέρδη EBITDA 18,4 εκατ).
Πηγή: capital.gr