Πιτσιόρλας: Να αξιοποιήσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον

Μπορούμε να πάμε ένα βήμα πιο πάνω στις επενδύσεις εντός του 2018, αρκεί να δουλέψουμε όλοι για να αξιοποιήσουμε το ήδη μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, επεσήμανε το υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”. Ο υφυπουργός δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκε ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τομέα στον οποίο πάντα έπασχε η ελληνική οικονομία, ενώ μέσα στο 2017 έγιναν πολλά στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας, της ενέργειας κ.α.
“Επενδύσεις έχουμε ήδη πολλές και τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και πρέπει να το αξιοποιήσουμε και να δουλέψουμε όλοι για να το αξιοποιήσουμε. Μέσα στο 2017 έγιναν πολλά πράγματα και στον τομέα του τουρισμού και στον τομέα βιομηχανίας, και στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους τομείς. Το δείχνει η άνοδος των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής, του τουρισμού, της οικοδομικής δραστηριότητας. Μέσα στο 2018 μπορούμε να πάμε ένα βήμα πιο πάνω. Νομίζω μπορούμε να έχουμε μέσα στο 2018 πολύ σημαντικές ξένες επενδύσεις. Ήδη τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε καταγράψει ρεκόρ στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων και αυτός είναι ο τομέας που πάντα έπασχε η ελληνική οικονομία. Ένας είναι ο τομέας των άμεσων ξένων επενδύσεων και δεύτερος ο τομέας των εξαγωγών. Eάν σε αυτά καταφέρουμε να αλλάξουμε την εικόνα μας, τότε θα έχουμε αλλάξει την οικονομία μας” είπε ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, ο κ.Πιτσιόρλας σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί η τελική πρόταση. “Είναι το μείζον θέμα για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Τελειώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, μια τεράστια οικονομική κρίση, δοκιμάστηκαν τα πάντα, σιγά – σιγά βγαίνουμε από αυτό. Τον Αύγουστο του 2018 πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, και αυτό που έχει σημασία είναι να βάλουμε τα θεμέλια για μία πορεία της χώρας και μία οικονομία διαφορετική. Να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην πτώχευση, να πάμε σε αναπτυξιακή πορεία που θα είναι βιώσιμη, που θα έχει ως στόχο μια οικονομία ανοιχτή,που να μπορεί να σταθεί στο διεθνή ανταγωνισμό, που είναι πολύ σκληρός σήμερα, μια οικονομία που να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, να έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο, την απασχόληση και την αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου δυναμικού που έχει η χώρα μας. Μια οικονομία που να αξιοποιεί τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει η γεωγραφική μας θέση” υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο υφυπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα υλοποιείται και ότι αυτό που μας υποχρέωσαν οι δανειστές να κάνουμε, πρέπει να ενταχθεί σε “δική μας ευρύτερη στρατηγική που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία”. Συγκεκριμένα για το λιμάνι του Πειραιά είπε ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και διαψεύδουν τους φόβους και τις καχυποψίες που υπήρχαν. “Το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης. Αυτό δίνει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα. Θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση, εντός του Φεβρουαρίου και της διαδικασίας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης -η σύμβαση πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και αυτό θα γίνει – θα έχουμε κάτι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ένα κόμβο των διεθνών συνδυασμένων μεταφορών, γίνεται hub μεταφορών, και αυτό είναι τεράστιας σημασίας. Αυτό θα φέρει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης και θα φέρει και την ανάπτυξη των παρεμφερών τομέων στον τομέα των μεταφορών” δήλωσε.
Για το έργο του Ελληνικού, είπε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο το αργότερο, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα και από την ώρα που θα εκδοθεί όλα όσα γίνονται είναι βήματα υλοποίησης του έργου. “Για το 2018 πρέπει να κρατήσουμε ως βασικό στόχο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να βγούμε από το μνημόνιο, να αποκτήσουμε αυτονομία να βγούμε από την επιτήρηση και δεύτερον να ενταθεί ο ρυθμός των επενδύσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης στη χώρα. Και τελευταίο να βάλουμε τις βάσεις για μία εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό είναι το μείζον. Στην εποχή που ζούμε όποιος δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός, δυστυχώς, θα οδηγηθεί στο μαρασμό. Εμείς έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να γίνουμε μία οικονομία ανταγωνιστική. Πάντα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό σαν Έλληνες. Πρέπει τώρα να μπουν οι βάσεις. Σε αυτό το σημείο είμαστε” κατέληξε.
Για το χθεσινό συλλαλητήριο
Σχολιάζοντας το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα για το Μακεδονικό ζήτημα, ο κ.Πιτσιόρλας είπε ότι ήταν μεν μεγάλο, αλλά πολύ μακριά από τους στόχους που έθεσαν οι διοργανωτές του. “Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το πολιτικό κλίμα δεν διαταράχθηκε, ότι ο στόχος που τέθηκε, κυρίως από πλευρά ΝΔ, δεν επετεύχθη. Το πρόβλημα το έχει η ΝΔ τώρα και πρέπει να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, ένα από αυτά είναι η προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς με τη γειτονική χώρα, αλλά δεν είναι το μόνο. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μεγάλα θέματα, με τα οποία θα πρέπει να ασχολούμαστε και να προωθούμε τις λύσεις” είπε και πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση ακούει τα πάντα, δέχεται όλα τα μηνύματα και τα επεξεργάζεται και τα αξιοποιεί, προωθώντας αυτό που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Ως προς το θέμα των Σκοπίων η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και, αν καταστεί δυνατό να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα πάμε στο επόμενο στάδιο που θα είναι η προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος. Μέχρι τότε όμως ηρεμία, ψυχραιμία και τα γιουρούσια που κατά καιρούς επιχειρεί η ΝΔ το ένα μετά το άλλο διαψεύδονται και αποτυγχάνουν”.
Σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, σχολίασε: “Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως είπε και ο πρωθυπουργός και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν νωρίτερα”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ