Περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ, με το συνολικό όφελος για την εθνική οικονομία να φθάνει στα 20 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών πληρωμών, των τελών παραχώρησης, των υποχρεωτικών επενδύσεων κ.λπ., έχει αξιοποιήσει από το 2011 έως σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ταμείου, ‘Αρης Ξενόφος, σε ομιλία του στο επενδυτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Enterprise Greece, ενόψει της επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων στην Αθήνα.
Περιγράφοντας τη γενικότερη στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Ξενόφος είπε ότι η πώληση ενός περιουσιακού δεν είναι αυτοσκοπός. Η βασική προτεραιότητα είναι οι επενδύσεις που συνοδεύουν την δημιουργική ανάπτυξη και την αποτελεσματική διαχείριση ενός περιουσιακού στοιχείου, είναι η καινοτομία στις εφαρμογές, είναι η ανάταση της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός και φυσικά είναι το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει μια επένδυση καθώς αυτή ξεδιπλώνεται σε βάθος χρόνου. Επεσήμανε δε, ότι στο ΤΑΙΠΕΔ έχει διαμορφωθεί ένα πλέγμα αυστηρών και διαφανών διαγωνιστικών διαδικασιών που συνίστανται από σύνθετες εσωτερικές εγκριτικές ροές και τη σχολαστική εποπτεία από αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτικά, πρόκειται για το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις Ρυθμιστικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Δίνοντας τέλος το περίγραμμα των προτεραιοτήτων του Ταμείου για το 2019 αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση, όπως τα περιφερειακά λιμάνια, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθήνας, εμβληματικά ακίνητα και μαρίνες, είπε πως «πρώτα στο ραντάρ το δικό μας και των επενδυτών είναι τα λιμάνια στους άξονες της Εγνατίας Οδού: ανατολικά με τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και δυτικά με Ηγουμενίτσα- Κέρκυρα. Έως το τέλος του έτους σχεδιάζουμε να εκκινήσουμε τους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Ένα από τα πιο εμβληματικά asset μας είναι το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Εκτιμούμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να εκκινήσει στις αρχές του 2019, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης που έχουμε σε εξέλιξη».
Πρόσθεσε δε, ότι «στο κομμάτι του real estate, το Ταμείο εγκαινιάζει την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει σε ιαματικές πηγές και θα δείτε αρκετούς σχετικούς διαγωνισμούς το επόμενο διάστημα. Αν και πρόκειται για μικρά assets, εντούτοις είναι σημαντικά για την ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και αυτού του είδους τουρισμού που παγκοσμίως κερδίζει έδαφος. Επίσης, ένα μεγάλο ακίνητο που έχουμε είναι στο Ηράκλειο Κρήτης, στις Γούρνες, για το οποίο φτιάξαμε καινούργιο σχέδιο χρήσεων ανάπτυξης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ