«Παρ’ όλα αυτά»: Μία παράσταση- μαρτυρία εννέα γυναικών για τον καρκίνο

«Δεν είναι εύκολο να μιλάς γι’ αυτά τα πράγματα, ωστόσο η μία μπορεί να δει στα μάτια της άλλης, ότι όλες αντιμετωπίζουμε τον ίδιο πόνο», ομολογεί η Γιώτα Παπαδάκη. Είναι μία από τις εννέα γυναίκες- εθελόντριες, που καταθέτει τη μαρτυρία της για τον καρκίνο, στην παράσταση «Παρ’ όλα αυτά», που παρουσιάζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.) σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα Γεωργία Μαυραγάνη, στο θέατρο «Από Μηχανής» (23/2 και 2,9, 16 και23/3), με ελεύθερη είσοδο.
Εννέα γυναίκες που έζησαν την ασθένεια, ανεβαίνουν στη σκηνή, για να μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία τους αλλά και τη διαδρομή της ζωής τους, όπως αυτή μεταλλάχτηκε μέσα από την περιπέτεια της υγείας τους. Στόχος της παράστασης, σύμφωνα με τους συντελεστές, είναι να μιλήσει ανοιχτά για την ασθένεια και τον πόνο της, αλλά και να δώσει την ευκαιρία στις συμμετέχουσες και στο κοινό μέσω της τέχνης, να μετατρέψουν τη δύσκολη αυτή εμπειρία σε δημιουργία και ομορφιά.
«Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του ελληνικού κοινού σε ό,τι αφορά σε θέματα υγείας και ιδιαίτερα στον καρκίνο, η Ε.Α.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει στην παρουσίαση ενός θεατρικού έργου γύρω από το ταξίδι του ανθρώπου που βιώνει αυτή την ασθένεια. Είναι σημαντικό να απομυθοποιήσουμε καταστάσεις και να μιλήσουμε για την ίδια τη ζωή, μέσα από τις μαρτυρίες εννέα γενναίων γυναικών οι οποίες έχουν την εμπειρία, τα βιώματα και τη δύναμη να μοιραστούν με τους συνανθρώπους τους τη δική τους αλήθεια», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ε.Α.Ε., Ε. Φιλόπουλος.
Οδηγός των εννέα εθελοντριών στο πρωτότυπο θεατρικό εγχείρημα, η σκηνοθέτις Γεωργία Μαυραγάνη, η οποία δήλωσε πως αποδέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση της Ε.Α.Ε. για τη δημιουργία μιας παράστασης με θέμα τον καρκίνο. «Ήταν κάτι που με απασχολούσε αρκετά. Ήθελα να φτιάξω μια παράσταση με θέμα την ασθένεια καθώς αντιλαμβάνομαι ότι σε μία τέτοια υπερεπείγουσα συνθήκη, αρχίζει κανείς να ξανασκέφτεται τη ζωή του με έναν τρόπο διαφορετικό που ίσως μέσα στην καθημερινότητα δεν το κάνει».