«Ο Νέος της Μαντίνειας» στο Αθέατο Μουσείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ο Νέος της Μαντίνειας, το αριστουργηματικό άγαλμα νέου, που συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου, ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού, παρουσιάζεται από χτες 16 Απριλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η παρουσίαση εντάσσεται στο “Αθέατο Μουσείο”, που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, με το συγκεκριμένο άγαλμα να αποτελεί το 17ο αντικείμενο της επιτυχημένης αυτής δράσης.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Νέος της Μαντίνειας εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας πόλης και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έργο αναδύθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 16 Απριλίου στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018.

Η έκθεσή του στο Αθέατο Μουσείο πλαισιώνει την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», που εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει για ένα έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ