Ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο διαβούλευσης της ΠΚΜ για την ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου

Ολοκληρώνεται σύντομα το πρώτο στάδιο διαβούλευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους Δήμους του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς, για τον ειδικό χωρικό σχεδιασμό, ώστε να καταγραφούν οι προθέσεις τους για τις χρήσεις που επιθυμούν στις περιοχές ευθύνης τους. Σύμφωνα με την Περιφέρεια, το σχέδιο αυτό θα προκύψει από τη συνεργασία των φορέων του τόπου, ενώ στόχος του θα είναι να δημιουργηθεί ένα παραλιακό μέτωπο μητροπολιτικού χαρακτήρα, που θα αφορά την παράκτια αναψυχή, θα διαθέτει άξονα περιπάτου και θα προωθεί τη μετακίνηση μέσω ποδηλάτου.Η μελέτη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, που δρομολογεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και τους Δήμους της περιοχής, θα προβλέπει ακόμη τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία και τις μελλοντικές επεκτάσεις του Μετρό και θα συνταιριάζει δράσεις με τους υφιστάμενους χώρους πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, αθλητισμού, υπαίθριας αναψυχής, αλλά και με νέες τουριστικές υποδομές στο παραλιακό μέτωπο, όπως οι μαρίνες.”Τελειώσαμε τη διαβούλευση με τους Δήμους και ολοκληρώνουμε τη διαβούλευση με άλλους φορείς” αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος επισημαίνει ότι το κλίμα που επικράτησε ήταν πολύ θετικό και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αξιόλογα.”Εξεπλάγην από τα καλά νέα που έχει η ομάδα αυτή. Βλέπω μια ωριμότητα από τους Δήμους, οι οποίοι έχουν προχωρήσει στα πολεοδομικά σχέδια και τον προσδιορισμό των χρήσεων γης. Έτσι ο καθένας γνωρίζει τι έχει στη διάθεσή του και τι θέλει. Αυτό είναι θετικό γιατί σημαίνει ότι δεν βρισκόμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο” προσθέτει. Παράλληλα γνωστοποιεί ότι τα αποτελέσματα της πρώτης διαβούλευσης (η οποία ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου) θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, σε επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία των δημάρχων.
Σε ότι αφορά το εγχείρημα της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, ο κ. Γιουτίκας επισημαίνει ότι η Περιφέρεια έδωσε πριν από δύο χρόνια περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή των σταθμών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, Απόστολος Αντωνούδης διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “όλες οι μελέτες για όλο το έργο είναι τελειωμένες” και αναμένεται η σχετική έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) που λειτουργεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας, σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση των σταθμών.
“Είχαμε μια επικοινωνία με το υπουργείο για το θέμα αυτό. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να εισαχθεί το θέμα για συζήτηση. Εφόσον δοθεί η σχετική έγκριση από την ΕΣΑΛ, στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό για την κατασκευή των σταθμών” προσθέτει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ