Ολοκληρώνεται η παράδοση των ασθενοφόρων δωρεάς του ΙΣΝ στο ΕΚΑΒ

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ενάντια στην κρίση και της τακτικής κοινωφελούς του δράσης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2017 δωρεά ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) που αφορά στην προμήθεια 143 πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια. Η δωρεά αυτή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί καθώς σύντομα θα παραδοθούν και τα τελευταία ασθενοφόρα.
Μέχρι στιγμής, το σύνολο των οχημάτων έχει παραδοθεί στο ΕΚΑΒ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2018, 101 ασθενοφόρα οχήματα έχουν παραδοθεί προς χρήση, σε διαδοχικές φάσεις, σε παραρτήματα του οργανισμού ανά την Ελλάδα. Παράλληλα, πληρώματα του ΕΚΑΒ έχουν λάβει μέρος σε εκπαίδευση σχετικά με τον χειρισμό των νέων οχημάτων.
Αναλυτικά, η δωρεά του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ περιλαμβάνει:
Την προμήθεια 65 συμβατικών ασθενοφόρων,
22 κινητών ιατρικών μονάδων,
6 εκ των οποίων καλύπτουν, με εξειδικευμένο εξοπλισμό για νεογνά, ανάγκες αεροδιακομιδών,
26 ασθενοφόρων 4Χ4 καθώς και
30 οχημάτων μικρού όγκου.
Η διάθεση των οχημάτων έχει στόχο την κάλυψη της βασικής ανάγκης για ανοιχτή πρόσβαση σε παροχή δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας όλων των κατοίκων της χώρας.
Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί οχήματα στα παραρτήματα Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Τρίπολης, και Ηρακλείου Κρήτης.
Παράλληλες δωρεές
Μέσω της δωρεάς του, το Ίδρυμα έχει υποστηρίξει επιπλέον την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου ΕΚΑΒ Αττικής το οποίο δέχεται ετησίως άνω των 1.700.000 κλήσεων (στοιχεία ΕΚΑΒ 2016). Το επιχειρησιακό κέντρο αποτελείται από την εφαρμογή ηλεκτρονικής διαχείρισης των περιστατικών και την εφαρμογή της τηλεματικής παρακολούθησης ασθενοφόρων.
Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την ηλεκτρονική διαχείριση των περιστατικών και την εφαρμογή τηλεματικής παρακολούθησης των 200 ασθενοφόρων οχημάτων, που δρουν στην περιφέρεια Αττικής, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα βελτίωσης του χρόνου ανταπόκρισης κατά 25%. Επιπλέον η δωρεά υποστηρίζει την επέκταση του υφιστάμενου συστήματος του κέντρου της Θεσσαλονίκης στο επιχειρησιακό κέντρο της Αττικής.
Η δωρεά του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ αποτελεί μέρος της ευρύτερης υποστήριξης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα.
Πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2017, το Ίδρυμα, σε συνέχεια συζητήσεων με το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, με αρχικό προϋπολογισμό άνω των €200 εκατομμυρίων.
Πηγή: iatropedia.gr