Τα εγκαίνια του Νέου Σταθμού Κρουαζιέρας της ΟΛΘ Α.Ε. με την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον Προβλήτα 2 του Λιμένα Θεσσαλονίκης, από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη και τον Εκτελεστικό Πρόεδρο Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε, Θάνο Λιάγκο.
Το παρών στην τελετή έδωσαν, ο Υφυπουργός Εσωτερικών σε θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, αρχών, φορέων, ΜΜΕ κ.ά.
Ο Νέος Σταθμός Κρουαζιέρας «Μέγας Αλέξανδρος», που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του καλοκαιριού, διευρύνει σημαντικά το αποτύπωμα του Λιμένα Θεσσαλονίκης στον τομέα της κρουαζιέρας και αναβαθμίζει ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας συνολικά στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας. Η ΟΛΘ Α.Ε. υλοποίησε μια σημαντική επένδυση σε υποδομές για τη δημιουργία του νέου Σταθμού, συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ., ώστε να εξυπηρετούνται ποιοτικά τα κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται στον Προβλήτα 2 (κρηπιδώματα 9 και 10), οι επιβάτες τους και τα μέλη πληρώματος.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Νέου Σταθμού Κρουαζιέρας «Μέγας Αλέξανδρος», ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε: «Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας αποτελεί έναν διαρκή εθνικό αναπτυξιακό στόχο, από τον οποίο ο τουρισμός της χώρας μας έχει σημαντικά οφέλη. Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο λιμάνι της Ελλάδας που έχει υιοθετήσει το αυτοματοποιημένο Σύστημα Πυλών Σένγκεν Εισόδου – Εξόδου (EES) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) σύμφωνα με την Οδηγία 2017/2226/ΕΕ της ΕΕ. Θα ήθελα να συγχαρώ την ΟΛΘ Α.Ε. για τη σημαντική αυτή επένδυση για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου Σταθμού Κρουαζιέρας, εντός του οποίου στεγάζονται οι αρμόδιες αρχές (Λιμεναρχείο, Τελωνείο, Υπηρεσία Διαβατηριακού Ελέγχου), προκειμένου οι επιβάτες και τα πληρώματα να εξυπηρετούνται γρήγορα και αποτελεσματικά. Η νέα υποδομή ενισχύει ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά».
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Θάνος Λιάγκος, τόνισε σχετικά: «Στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είμαστε περήφανοι για τον νέο Σταθμό Κρουαζιέρας «Μέγας Αλέξανδρος». Ο νέος σταθμός αποτελεί μια ακόμη σημαντική επένδυση, που αναβαθμίζει τη θέση μας στο διεθνές λιμενικό στερέωμα και δημιουργεί επιπλέον αναπτυξιακές προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν πλήρως εξοπλισμένο σταθμό, ικανό να εξυπηρετεί αφίξεις homeporting και transit, περισσότερους από 6.000 επιβάτες και πληρώματα 2 πλοίων ταυτόχρονα σε καθημερινή βάση. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και στη στενή συνεργασία μας με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας ζωτικό μέρος της προσπάθειας για την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας».
Χρήστος Στυλιανίδης: Με την ελληνική ναυτιλία η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνίστρια στον κόσμο
Τη σημαντική συμβολή του λιμένα της Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης εγκαινιάζοντας σήμερα τον νέο σταθμό κρουαζιέρας “Μέγας Αλέξανδρος” του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Στην ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε διαμάντι και μαργαριτάρι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έδωσε στην πόλη την υποδομή που χρειάζεται για να αποκτήσει τον πραγματικά γεωστρατηγικό και εμπορικό ρόλο της για την περιοχή.
Ο κ. Υπουργός παρομοίασε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σαν ένα δεύτερο Υπουργείο Εξωτερικών γιατί με αυτό το Υπουργείο, η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στον κόσμο. Και πρόσθεσε:
“Είναι ο τομέας που στηρίζει την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της χώρας, συνεισφέροντας πάνω από το 7% του εθνικού ΑΕΠ. Ο ελληνικός στόλος ανέρχεται σε 5.500 πλοία και καθιστά τους Έλληνες πλοιοκτήτες ως τους αντιπροσώπους του 70% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ελληνική ναυτιλία είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη γιατί το 80% του εξωτερικού της εμπορίου πραγματοποιείται διά της θαλάσσης και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία.”
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στους ρυθμούς ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού με τους οποίους κινείται σήμερα η Ελλάδα, ρυθμούς που, όπως τόνισε, ίσως ποτέ στο παρελθόν δεν είχε φανταστεί.
Και κατέληξε:
“Ως κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε πάρει εντολή να στηρίξουμε τον εκσυγχρονισμό της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Εγώ προσωπικά για τον δικό μου τομέα, και ειδικότερα για το πεδίο των λιμανιών, είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος γιατί είδα ότι εκτός από τον εκσυγχρονισμό, ο οποίος έχει αποκτήσει σάρκα και οστά, την ίδια στιγμή η ασφάλεια, όχι μόνο δεν υπολείπεται αλλά αναβαθμίζεται”.