Οινόραμα 2018

Η κορυφαία έκθεση του ελληνικού κρασιού φέρνει 2.000 κρασιά και αποστάγματα στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 10 έως και τις 12 Μαρτίου κι η Athens Wine Week ακολουθεί στήνοντας ένα οινικό γαϊτανάκι με πολύστροφο ταμπεραμέντο σε όλη την πόλη.

Η μύτη μαγνητίζεται από γοητευτικές μυρωδιές. Φέρνεις το ποτήρι στα χείλη σου. Προχωράς. Επαναλαμβάνεις. Κάθε κρασί διηγείται μια άλλη ιστορία. Κι όλες μαζί ενώνονται σε μια, μεγαλύτερη, ζωντανή αφήγηση, κομμάτια της οποίας βρίσκονται στα εστιατόρια, στα μπαρ, στο σπίτι σου, παντού. Κρασί και ζωή συναντιούνται πια σε ανεξάντλητα σενάρια κι αυτό ακριβώς αποτυπώνει το Οινόραμα, που έρχεται στο Ζάππειο Μέγαρο από την Παρασκευή 10 έως και τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, για το καθιερωμένο τoυ ραντεβού με τους οινόφιλους της πόλης. Κάποτε κανείς μιλούσε για τον ελληνικό αμπελώνα και αναφερόταν σε ονόματα μετρημένα στα δάχτυλα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο κλάδος μεγαλώνει κι εξελίσσεται, οι διεθνείς οινικές τάσεις βρίσκουν θερμούς θιασώτες, οι τοπικές ποικιλίες αναδεικνύονται, ο κόσμος έχει αναπτύξει μια πολύ προσωπική σχέση με το κρασί και τα νούμερα, που υπογραμμίζουν αυτή τη δυναμική, είναι παραπάνω από εντυπωσιακά. Περισσότερα από 350 οινοποιεία και αποσταγματοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν το «παρών» στην κορυφαία έκθεση του ελληνικού κρασιού, που κλείνει φέτος τα 25 της χρόνια. Τα κρασιά και τα αποστάγματα προς δοκιμή είναι περίπου 2.000, ενώ αναμένονται περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες, οινόφιλοι και επαγγελματίες. Καταξιωμένες ετικέτες και ερεθιστικές νέες αφίξεις, όλες οι ποικιλίες και οι ονομασίες προέλευσης, μερικά από τα καλύτερα και ακριβότερα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, αλλά και διεθνείς προτάσεις σε περιμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Ετοιμάσου για μια συναρπαστική περιήγηση. Χάρη στην αίθουσα «Οινικές αποκαλύψεις» θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις μικρά, λιγότερο γνωστά οινοποιεία που κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά. Στο wine bar της έκθεσης θα δοκιμάσεις κρασιά από αφανείς ποικιλίες, καθεμία με τη δική της δυναμική, αλλά και κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης, κρασιά από μη συμβατικές μεθόδους τόσο οινοποίησης όσο και παλαίωσης όπως κρασιά αμφορέα ή κρασιά παλαιωμένα… στο βυθό της θάλασσας. Εκεί θα γνωρίσεις και μια σειρά από σπάνιες ετικέτες, τις οποίες θα παρουσιάσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί τους στο πλαίσιο του Οινοράματος. Όσο για την καθιερωμένη πλέον «Πλατεία Γευσιγνωσίας», με θέμα «Discover Greek Wines», θα σε περιμένει και φέτος με 250 από τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα να διεκδικούν την προσοχή σου, δίνοντάς σου την ευκαιρία να περιηγηθείς ανάμεσα τους με… ετοιμοπόλεμη μύτη, γεμίζοντας το ποτήρι σου μόνος σου (self pour) με τα κρασιά που σε ενδιαφέρουν, προχωρώντας, δοκιμάζοντας κι ανακαλύπτοντας, πάντα στο δικό σου τέμπο.

Πηγή: athinorama.gr