Ν. Σαντορινιός: Το σχέδιο μας για τα λιμάνια μοχλός δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα εξυπηρετεί τον άνθρωπο και όχι τα μεγάλα συμφέροντα

«Το δικό μας σχέδιο είναι η αξιοποίηση των λιμανιών ώστε να γίνουν μοχλός μιας δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα εξυπηρετεί τον άνθρωπο και όχι τα μεγάλα συμφέροντα». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής (22/2/18) για την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του ΟΛΘ, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Ειδικότερα μεταξύ άλλων επεσήμανε τα ακόλουθα:
Αναπτυξιακές προοπτικές μέσα από τις Συμβάσεις Παραχώρησης
«Οι συμβάσεις ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι κινήσεις που συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές σε λιμάνια που οι προηγούμενες διοικήσεις επίτηδες είχαν αφήσει να καταρρεύσουν».
Εμείς θα προσπαθήσουμε τα λιμάνια μας να τα αξιοποιήσουμε, να τα κάνουμε μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης, μια παραγωγική ανασυγκρότηση, όμως, που θα εξυπηρετεί τον άνθρωπο, θα είναι δίκαιη και δεν θα εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Βρισκόμαστε ήδη σε διαβούλευση με τους Οργανισμούς Λιμένων και με το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο να καταρτίσουμε ένα συγκροτημένο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα φέρουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία και το οποίο θα συζητήσουμε εκτενώς».
Αίολες οι διακηρύξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περί ανάπτυξης των λιμένων στις μέρες τους
«Τα λιμάνια μας είχαν και έχουν πολλές προοπτικές αλλά εσείς τα κρατούσατε καθηλωμένα. Δεν σας φταίει, που ακυρώθηκαν τα δήθεν σχέδια σας για επενδύσεις στα λιμάνια, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα κινήματα. Φταίει η δική σας διαχείριση και οι δικές σας αποφάσεις. Όταν το 2008 μας λέγατε ότι έχετε μια πολύ καλή πρόταση για το λιμάνι, φάνηκε πως είχατε άδικο. 400 εκατομμύρια μας λέγατε τότε θα πάρετε για τον ΣΕΜΠΟ και 400 εκατομμύρια επενδύσεις της Κοινοπραξίας «Hutchison ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ» νομίζω –δεν ξέρω για ποιον λόγο ξεχνάτε τον Λαυρεντιάδη. Γιατί δεν προχώρησε; Γιατί ήταν μία αίολη συμφωνία που ακυρώθηκε από την πραγματικότητα. Όταν πάλι το 2011 είχε πάρει απόφαση η Διοίκηση του ΟΛΘ, με εγγυημένη χρηματοδότηση να επεκτείνει τον ΣΕΜΠΟ, τον Προβλήτα 6. Ξέρετε τι έγινε; Το 2011, μόλις έγινε η μεταφορά των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, με δική σας απόφαση, αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν είναι καλό για το λιμάνι να προχωρήσει. Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε εδώ μέσα».
«Επί δικής μας διακυβέρνησης, με διαφορετικές δηλαδή διοικήσεις, τα λιμάνια της χώρας έχουν γίνει πιο κερδοφόρα. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Το 2016 το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε αύξηση στον κύκλο εργασιών 40%, το λιμάνι του Βόλου 21,3%, ενώ το λιμάνι της Καβάλας 25,4%. Γιατί, πρέπει, εκτός από πρόγραμμα, να έχεις και χρηστή διοίκηση. Και λυπάμαι, εσείς δεν είχατε ούτε το ένα ούτε το άλλο».
Συμβάσεις Παραχώρησης στα χρόνια της ΝΔ
«Στο κείμενο της προσύμβασης για τον ΟΛΠ, που βρήκαμε από σας, δεν είχατε μεριμνήσει για τα εργασιακά δικαιώματα, δεν είχατε μεριμνήσει για την εξαίρεση της Ζώνη Λιπασμάτων, δεν είχατε μεριμνήσει για τους αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή της Κυνόσουρας, δεν είχατε μεριμνήσει ούτε καν για το κτίριο της Σχολής Λιμενοφυλάκων, δεν είχατε μεριμνήσει για τα ακίνητα του ΟΛΘ που είναι εκτός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα και δεν είχατε μεριμνήσει –άκουσον άκουσον!- για το πού θα δένουν τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος». Τέτοιες συμβάσεις ετοιμαζόσασταν να κάνετε».
Κοινωνικό όφελος από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΘ
«Τόσο στην περίπτωση του ΟΛΠ, όσο και σε αυτή του ΟΛΘ, εμείς ανατρέψαμε τη λογική ότι το ξεπούλημα είναι μονόδρομος. Δέκα ακίνητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης- συμπεριλαμβανομένης της Αποθήκης που δίνεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης- εξαιρούνται της Σύμβασης και παραχωρούνται για δημόσια χρήση. Επιπλέον, δύο κοινόχρηστοι χώροι και ο προβλήτας 1 θα είναι ανοιχτοί προς χρήση από το λαό της πόλης».
«Σημαντικά είναι και τα άρθρα που αναφέρονται στην προστασία των εργασιακών σχέσεων στο λιμάνι. Με ρητή διάταξη παρατείνεται για ένα έτος μετά τη λήξη της, η ήδη ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα θα ακολουθηθούν οι νομικές διαδικασίες σύναψης συμβάσεων των εργαζομένων με βάση τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ενώ, ο ΟΛΘ υποχρεούται να απασχολεί και να διατηρεί επαρκές σε αριθμό και κατάρτιση εργατικό δυναμικό, να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα και να διασφαλίζει ότι το προσωπικό του είναι εξοικειωμένο με τις υποχρεώσεις του ΟΛΘ, βάσει της παρούσας σύμβασης. Ακόμη, η σύναψη της σύμβασης δεν επιδρά στο κύρος ή τη δεσμευτική ισχύ κανονισμών που υιοθετήθηκαν με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΘ και σχετίζονται με την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία ή και με ζητήματα του προσωπικού. Τέλος, ιδιαίτερα κρίσιμο και ζωτικής σημασίας είναι ότι η ΟΛΘ ΑΕ καθίσταται υπόχρεη για τη σύννομη λειτουργία των υποπαραχωρήσεων, πρέπει δηλαδή να μεριμνά ότι και οι υπεργολάβοι που θα χρησιμοποιήσει θα σέβονται τις συμβάσεις παραχώρησης, θα σέβονται τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα σέβονται τη περιβαλλοντική νομοθεσία, δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας».