Ν. Σαντορινιός: «Τα νησιά είναι σε πρώτη προτεραιότητα – τουλάχιστον ένα έργο σε κάθε νησί»

Για την ένταξη 101 νέων έργων στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, μίλησε Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. Τα κρίσιμα έργα υποδομών και οι δράσεις ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας ύψους 180 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκαν χθες (15/3) από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ναυτιλίας.


«Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη Νίσυρο, τον Δεκέμβριο 2016. Και ενώ η εξαγγελία αφορούσε σε 50 εκατομμύρια συνολικά, τελικά ο προϋπολογισμός έφτασε τα 102 εκατομμύρια συν 77 εκατομμύρια που θα χορηγηθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για μια σειρά από έργα που θα γίνουν σε κάθε νησί, έργα που εδώ και χρόνια είναι αναγκαία στα νησιά, έργα με τα οποία θα μπορέσουμε να τονώσουμε και την τοπική ανάπτυξη αλλά και να βελτιώσουμε τις υποδομές» επισήμανε Στο Κόκκινο Ρόδου ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

“Δικός μας στόχος είναι μια ανάπτυξη σε σιδερένιες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια, εφαρμόζοντας ρεαλιστικές πολιτικές για την ουσιαστική ενδυνάμωση των νησιών, κόντρα στις παλαιότερες πρακτικές».

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι το Πρόγραμμα δεν αφορά μόνο έργα Δήμων αλλά περιλαμβάνει πολλούς φορείς υλοποίησης, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα Επιμελητήρια, τις Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.α.:
«Τα έργα των Επιμελητηρίων, για παράδειγμα, στοχεύουν στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στα νησιά. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ ξανά δεν υπήρχε τέτοιου ύψους χρηματοδότηση έργων σε ακριτικά και μικρά νησιά, όπως ο Aϊ Στράτης (1 εκ. ευρώ), τα Ψαρά (1.5 εκ. ευρώ), το Αγαθονήσι (2 εκ. ευρώ), ή η Κάσος, γεγονός που σήμερα το πιστοποιούν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

“Η νησιωτικότητα αποτελεί ένα πλέγμα πολιτικών επιλογών. Δηλαδή για να γίνουν αυτές οι προτάσεις από τα νησιά, έπαιξε ρόλο ένας σημαντικός μηχανισμός τεσσάρων Υπουργείων (Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Υποδομών) που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο και που βοήθησε στο να κατατεθούν οι προτάσεις, όπως θα βοηθήσει και στην υλοποίησή τους».

«Τα νησιά είναι σε πρώτη προτεραιότητα και αποτελούν στοίχημα για την κυβέρνηση. Στο προσεχές 12ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, θα πιστοποιηθεί απόλυτα η προσήλωση της κυβέρνησης για τη νησιωτική πολιτική, κάτι που θα επισημανθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Βλέπουμε να ξετυλίγονται μπροστά μας ένα-ένα όσα εξαγγέλθηκαν πέρσι. Πριν από λίγες μέρες, βρεθήκαμε στη Ρόδο με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή και ανακοινώσαμε τα πλωτά ασθενοφόρα, άμεσα θα γίνουν τα εγκαίνια των μονάδων αφαλάτωσης στο Καστελλόριζο ενώ θα ξεκινήσουν κι άλλες μονάδες σε άλλα νησιά».

“Το Μεταφορικό ισοδύναμο θα εξισορροπήσει τις αρνητικές συνέπειες της Νησιωτικότητας, επιδοτώντας το κόστος μεταφοράς επιβατών και προϊόντων, από και προς τα νησιά”

«Πολύ σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε και τις οριστικές ανακοινώσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, μένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, συγγράφεται και το νομικό κείμενο έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Απριλίου να νομοθετηθούν οι λεπτομέρειες για το μεταφορικό ισοδύναμο. Είναι μια μάχη με το χρόνο για να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε άμεσα, κυρίως για να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι ψηφιακές εφαρμογές που θα δίνουν εύκολη πρόσβαση στους πολίτες και στους επιχειρηματίες των νησιών μας” σχολιάζει σχετικά ο κ. Σαντορινιός.

Ένα από τα έργα που εντάσσονται στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, και που ο κ. Σαντορινιός το χαρακτηρίζει ως ένα «προσωπικό στοίχημα ετών, πριν καν την εκλογή μου» είναι η αποκατάσταση του κτιρίου της Ροδιακής Έπαυλης με 3,5 εκ. ευρώ και που πλέον ανήκει στο λαό της Ρόδου.
Ο ίδιος αναφέρει: «Ήταν ένα αίτημα της ροδιακής κοινωνίας να γυρίσει η Έπαυλη –το τοπόσημο του νησιού- στα χέρια της. Θυμάστε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έδωσαν την Έπαυλη στον Δήμο της Ρόδου και με δική μας ρύθμιση πραγματοποιήθηκε. Με μια προϋπόθεση: εντός πενταετίας να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί η χρηματοδότηση και τη βρήκαμε. Είναι ένα σημαντικό μνημείο στο κέντρο της πόλης και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Πλέον η μπάλα είναι στα πόδια του Δήμου, ας βάλει το γκολ…».