Ν. Σαντορινιός: Στη σύνταξη του προϋπολογισμού η Κυβέρνηση θα στοχεύσει στην ανακούφιση των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί στα χρόνια των Μνημονίων

Στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή της Άννας Μπουσδούκου βρέθηκε χθες ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Επιστρέφει η εθνική κυριαρχία στις 20 Αυγούστου

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το υπερπλεόνασμα και τα πλεονάσματα που έχουν καταγραφεί στον ΕΦΚΑ- και πραγματικά ας μου θυμίσει κάποιος πότε ήταν η τελευταία φορά που τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν πλεόνασμα, ιδιαίτερα μετά το PSI. Παράλληλα, έχουμε καταγεγραμμένη ανάπτυξη και άρα αύξηση του ΑΕΠ. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν στην σύνταξη του προϋπολογισμού τον Οκτώβρη, τότε που με πολιτικά και ρεαλιστικά κριτήρια θα χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ώστε να πετύχει φοροαπαλλαγές και αύξηση των κοινωνικών δαπανών με στόχο την ανακούφιση εκείνων των στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας που επλήγησαν από το Μνημόνιο, το οποίο τελειώνει στις 20 Αυγούστου».

 

Για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία

«Η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μια σαφής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο παρελθόν, ανάλογες περιπτώσεις είχαν επιλυθεί άμεσα με ένα μόνο τηλεφώνημα- όπως είπε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας-, αντίθετα τώρα, η Τουρκία δείχνει ότι θέλει να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα. Από τη δική μας τη πλευρά, εμείς έχουμε ενεργοποιήσει όλα τα διπλωματικά εργαλεία που διαθέτουμε στα χέρια μας: έχουμε θέσει το θέμα της απελευθέρωσης των δυο στρατιωτικών μας, τόσο στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όσο και στην ΕΕ. Επίσης το αίτημα για άμεση απελευθέρωσή τους τέθηκε στην και στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτή την υπόθεση, όσο οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται υπό κράτηση, γιατί είναι ζήτημα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταπατούνται αυτή τη στιγμή από την Τουρκία».

Για τους Ρώσους διπλωμάτες

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εξωτερικών, φαίνεται ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες προσπάθησαν να πλήξουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας. Προσωπικά εμπιστεύομαι απόλυτα τους Έλληνες διπλωμάτες και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών».

«Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αναβαθμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της χώρας, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Και θέλω απλά να πω, πως η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται στη σφαίρα μιας δημόσιας συζήτησης, για αυτό άλλωστε και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, Εξωτερικών και Άμυνας, τις περισσότερες φορές γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο να δώσει όλες τις πληροφορίες που διαθέτει στη δημοσιότητα και είμαι σίγουρος ότι αν η αντιπολίτευση ζητήσει επίσημη ενημέρωση θα την έχει, όπως έχει γίνει αρκετές φορές».

Για τη Συμφωνία με τα Σκόπια

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποκτά έναν ηγεμονικό χαρακτήρα στα Βαλκάνια, ενώ παράλληλα αλλάζει ο ίδιος ο γεωστρατηγικός τους χαρακτήρας. Από δω και στο εξής μπορούμε να προσδοκούμε σε καλύτερες και αποδοτικότερες σχέσεις με τους γείτονές μας. Το γεγονός ότι διαφαίνεται πως μεγάλες δυνάμεις γύρω μας, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, αντιδρούν υπονομευτικά στα ελληνικά συμφέροντα, πιστεύω ότι συνδέεται με το βήμα για την επίλυση του ζητήματος του Μακεδονικού που έχει γίνει. Ενοχλεί το ότι προσπαθούμε για μια σταθεροποίηση της περιοχής και για αυτό το λόγο πιστεύω ότι ήταν υποχρεωτικό να λυθεί ένα χρόνια πρόβλημα που δεν έφερνε αγκάθια μόνο στην εξωτερική πολιτική μας, αλλά δαπανούσε και τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο».