Ν. Σαντορινιός: Σκοπός μας να αποτελέσει η αναβίωση των Ημερών Μνήμης και Δημοκρατίας στη Λέρο

Σύσκεψη εργασίας με θέμα την Αναβίωση των Ημερών Μνήμης και Δημοκρατίας στη Λέρο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (10/2/18) στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον Υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και με τη συμμετοχή του Προέδρου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974), Μανταίου Κώστα, του υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων του ΣΦΕΑ, Ξαρχουλάκου Γιάννη, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιαννέλη Γιάννη, του Δημάρχου Λέρου, Mιχάλη Κόλια, του Γενικού Διεθυντή της ΓΓΑιΝΠ, Μιχαλακέλη Παύλου, της υπεύθυνης από πλευράς ΓΓΑιΝΠ επί πολιτιστικών θεμάτων, Αλβανού Μαγδαληνής, της δημ. Συμβούλου του Δήμου Λέρου, Τζανουδάκη Φρόσως και συνεργατών του Υφυπουργού.
Μετά και την ανακοίνωση (σημ. ΔΤ στις 17/11/2017) της πρόθεσης του Υφυπουργού να επανενεργοποιηθεί, σε συνεργασία της ΓΓΑιΝΠ με τον ΣΦΕΑ και τον Δήμο Λέρου, ο θεσμός των Ημερών Μνήμης στην Λέρο, μέσα στο 2018, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συζήτησαν λεπτομερώς για τα θέματα της διοργάνωσης.
Φέτος οι εκδηλώσεις Μνήμης θα έχουν θέμα την ισχυροποίηση της Δημοκρατίας ως αντίβαρο του Φασισμού και θα λάβουν χώρα στο δεύτερο μισό του Μαΐου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το 2018 θα περιλαμβάνει επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Λακκί και στο Παρθένι Λέρου- τόποι φυλάκισης και βασανισμού των Αγωνιστών-, την διοργάνωση Φόρουμ με θεματικούς ομιλητές και την διεξαγωγή πλούσιων πολιτιστικών δρώμενων. Σκοπός των διοργανωτών θα είναι να αποτελέσει το Νησί της Λέρου, για ένα τριήμερο, το κέντρο της εγχώριας αναθύμησης των όσων έγιναν στα χρόνια της Χούντας στις φυλακές και εξορίες που είχαν στήσει οι πραξικοπηματίες για να σπάσουν το φρόνημα των Αγωνιστών και για να φιμώσουν την Δημοκρατία και την Ελευθερία.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δήλωσε: «Ως μέλος αυτής της Κυβέρνησης, νιώθω και εγώ τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή στη μνήμη των νέων τα όσα συνέβησαν τη σκληρή εκείνη 7ετία, έτσι ώστε ποτέ ξανά να μην σηκώσει κεφάλι ο Φασισμός σε αυτή τη χώρα. Τα βασανιστήρια, οι εξορίες και οι διωγμοί είναι μέρος του αιματηρού δρόμου που χρειάστηκε να διανύσει ο λαός μας για να εγκαθιδρυθεί εκ νέου η Δημοκρατία και ιερός σκοπός όλων μας, σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, είναι η καθημερινή πάλη για την ισχυροποίηση των θεσμών της. Η αναβίωση των Ημερών Μνήμης, μετά από χρόνια παύσης τους, και η φετινή συνδιοργάνωση της ΓΓΑιΝΠ με τον ΣΦΕΑ και το Δήμο Λέρου αποτελεί για μας μια μεγάλη τιμή. Πραγματικός στόχος των εκδηλώσεων είναι να αποτελέσει η αναβίωση ένα μόνιμο θεσμό που θα εμπνέει τις επόμενες γενιές».