Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ

Με τη θετική ψήφο της ΝΔ ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Άδωνις Γεωργιάδης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νομοθετική προσθήκη που θα αναφέρει ότι «το επιχειρηματικό πλάνο προβλέπει τη διατήρηση και ανάπτυξη και των υφιστάμενων 600 θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, μέσα σε τρία χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη 1.400 νέων θέσεων εργασίας στις δύο εταιρείες, αμυντική και εμπορική, με βάση και το πρακτικό διαβούλευμα μεταξύ εργαζομένων, σωματείου, εταιρείας και το επιχειρηματικό πλάνο προβλέπεται η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας 600 εντός 6 σε 12 μήνες και διπλασιασμός τους εντός 24 μηνών.

Επίσης, προβλέπεται στην αμυντική εταιρεία πως μετά από συνεννόηση με το σωματείο εργαζομένων και η τήρηση και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Μία προσθήκη, όπως είπε, μπορεί να γίνει για να γίνει ακόμα πιο σαφή η δέσμευση για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όπως ζητούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Γεωργιάδης, επίσης, έχει προαναγγείλει από τη συζήτηση επί της Αρχής του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή, ότι θα υπάρξουν δύο ακόμα προσθήκες- βελτιώσεις.

Η μια για τις απαιτήσεις των εργαζομένων, το άρθρο 2 παρ. 11Α θα αναδιατυπωθεί και θα προβλέπει πως οι απαιτήσεις των εργαζομένων από μισθούς, δεδουλευμένες αποδοχές και μισθούς υπερημερίας, δώρα, επιδόματα και λοιπές αποζημιώσεις πάσης φύσεως αποπληρώνονται από ONEX ELEFSIS Naval Maritime Α.Ε. Αμυντική Εταιρεία σε ποσοστό 30% του συνόλου μετά την ημερομηνία επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης και σε ποσοστό 70% μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων ανεξαρτήτως αμυντικών προγραμμάτων.

Επίσης, στο άρθρο παρ. 6 η τροποποίηση θα αναφέρει ότι το ποσό που οφείλει η ONEX ELEFSIS Naval Maritime να αποδώσει για ικανοποίηση στο Πολεμικό Ναυτικό σε βάθος 30 ετών, θα είναι τουλάχιστον ίσο προς το ποσό ανάκτησης, όπως αυτό θα υπολογισθεί από τον εμπειρογνώμονα και σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερα από 20 εκατ. ευρώ υπολογιζόμενο σε παρούσες αξίες (το κατατεθέν νομοσχέδιο προβλέπει ως ελάχιστο ποσό τα 15 εκατ. ευρώ).

Ο υπουργός, τόνισε ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ ΟΝΕΧ και εργαζομένων δεν μπορεί να συμπεριληφθεί μέσα στο νομοσχέδιο, ούτε ως παράρτημα. Δεν την έχει ο ίδιος, γιατί είναι μια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών που την έχουν υπογράψει και είναι αυτά που δεν επιθυμούν να την δώσουν δημοσιότητα για να μην γίνει αντικείμενο πολιτικής διαμάχης», αλλά «εγώ δεν θα είχα αντίρρηση να δοθεί».

Πάντως ενημέρωσε το κόμματα πως «έχω συνεννοηθεί και με τον πρόεδρο του Σωματείου και με τον επενδυτή, ότι όποιο κόμμα επιθυμεί και έχει αμφιβολία ως προς το τι προβλέπει η διμερής να έρθουν στα γραφεία των κομμάτων σας και να σας τη διαβάσουν λέξη, λέξη και να πείτε όποια απορία θέλετε».

Επισήμανε, πως το σχέδιο αυτό, ακολουθεί το μνημόνιο που είχε υπογράψει με την ΟΝΕΧ για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με τον ισχύοντα πτωχευτικό νόμο. “Φέρνουμε”, είπε, “το νομοσχέδιο στην Βουλή για έναν και μόνο λόγο, γιατί στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είπαν ότι παρ΄όλο που θα υπάρξει δικαστική απόφαση και η οποία θα επικυρώσει το σχέδιο εξυγίανσης κατ’ εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, αυτό δεν απαλλάσσει εμάς από οποιονδήποτε στο μέλλον θελήσει να μας κάνει μήνυση για απιστία.

Αυτό το θέμα, δεν ξεπερνιέται ούτε και με το να υπήρχε μια Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά ο μόνος τρόπος που το θεραπεύσει είναι η νομοθέτηση από την Βουλή και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Πολύ απλά».

Δεν παρέχεται οποιαδήποτε «λευκή επιταγή στον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης», αλλά αυτό που παρέχεται είναι η εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει τους διάφορους φορείς του δημοσίου να πάει στο δικαστήριο και να πει ότι το Δημόσιο κάνει αποδεκτό αυτό το σχέδιο εξυγίανσης.

Ξεκαθάρισε πως εάν το business plan μπει στο νόμο τότε παρέλκει το δικαστήριο. Το business plan, είναι υποχρεωτικό με ακριβή ποσά και νούμερα να μπει μέσα στον φάκελο που θα καταθέσει η εταιρεία στο δικαστήριο.

Σημείωσε πως εάν στο μέλλον το Πολεμικό Ναυτικό θέλει να δώσει αμυντικά προγράμματα σε μία ιδιωτική εταιρεία, όπως θα είναι η NAVAL MARITIME της Ελευσίνας, μάλιστα, το τότε Ναυτικό μπορεί να βάλει στην όποια ιδιωτική εταιρεία, όποιον όρο θέλει.

Τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν ήθελε ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα εξαρτάται από τα όποια προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό είναι ένα λανθασμένο μοντέλο του παρελθόντος. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε ένα ναυπηγείο κατά τα πρότυπα που λειτουργεί σήμερα το Ναυπηγείο Νεωρίου σε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Η μάχη που δίνεται είναι να πετύχουμε δύο πράγματα. Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι να διασφαλιστεί η εργασία τους και να μην χάσουν αυτά που τους χρωστούσε η προηγούμενη εταιρεία».

Ανέφερε πως άλλος επενδυτής δεν υπάρχει, η διαδικασία της απ’ ευθείας διαπραγμάτευσης με την ONEX έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφού η Alpha έκανε τρεις φορές διαγωνισμό που κατέστη άγονος με κανέναν ενδιαφερόμενο. Κατά καιρούς, είπε ο υπουργός, «εμφανίσθηκαν κάποια Funds και επιχειρηματίες, αλλά όταν τους φωνάξαμε και κλείσαμε ραντεβού δεν εμφανίζονταν».

Φορείς και εργαζόμενοι

Την αναγκαιότητα διάσωσης, βιωσιμότητας και διασφάλισης των εργαζομένων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας υποστήριξαν οι φορείς, κατά την ακρόασή τους στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Θετικοί με τους όρους του επενδυτικού σχεδίου της ΟΝΕΧ για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, δήλωσε το Σωματείο των Εργαζομένων αλλά και ο δήμαρχος Ελευσίνας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείου Ελευσίνας, Νίκος Παπανικολάου ανέφερε ότι στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021 και συμμετείχαν οι 575 από τους 596 εργαζόμενους, το 99,7% συμφώνησε στο να προχωρήσει η ΟΝΕΧ σε ένα σχέδιο εξυγίανσης.

Τον Αύγουστο του 2021 είχαμε έρθει σε διμερή συμφωνία με την εταιρεία ONEX, με την οποία είχαμε συμφωνήσει το 30% των δεδουλευμένων μας, 27 εκατομμύρια, να δοθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και το 70% με τη ολοκλήρωση της μεταβίβασης, καθώς και οι αποζημιώσεις μια μέρα πρωτού της μεταβίβασης της εταιρείας. Σημείωσε πως η ΟΝΕΧ αναλαμβάνει χρέη του παλιού ιδιοκτήτη. Για μας, είπε, είναι «ευαγγέλιο και τα δεδουλευμένα μας και οι αποζημιώσεις μας, καθότι και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Αυτά τα έχουμε «συζητήσει με τον επενδυτή και τα έχουμε συμφωνήσει και όλα τα γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι». Η διμερής αυτή Συμφωνία έχει διαβαστεί σε όλους τους εργαζόμενους, έχουμε καλέσει όποιον εργαζόμενο θέλει να έρθει στο γραφείο να την δει, εννοείται δεν δίνουμε κάποιο χαρτί στα χέρια γιατί είναι εμπιστευτικό, αλλά ο κάθε εργαζόμενος και μέλος μας μπορεί να την δει». Πρόσθεσε πως «δεν είμαστε μόνο οι 600 εργαζόμενοι, που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο εξυγίανσης, είναι και οι 220 ακόμα συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν φύγει χρόνια με σύνταξη ή για διαφορετικούς άλλους λόγους και έχουν συμπεριληφθεί και αυτοί για τα δεδουλευμένα τους και οι οποίοι θα τα πάρουν όπως θα τα πάρουμε και εμείς, άρα, μιλάμε για άνω των 820 ατόμων». Ο πρόεδρος του Σωματείου, τόνισε πως «στηρίζουμε την επένδυση και επιθυμούμε, το συντομότερο, να ολοκληρωθεί».

Σημείωσε πως πριν ένα μήνα κλήθηκαν πάλι όλοι οι εργαζόμενου και ζητήθηκε σε όποιον ήθελε να αποχωρήσει από το σχέδιο αυτό εξυγίανσης, αλλά δεν αποχώρησε κανείς. Και κατέληξε «εμείς, τα δικά μας τα έχουμε βρει, τα έχουμε συζητήσει, είμαστε πλήρως καλυμμένοι με την εταιρεία ONEX και αναμένουμε τις δικές σας κινήσεις».

Σε ερώτηση του υπουργού, για το αν «στη Διμερή Συμφωνία που έχετε υπογράψει, δεσμεύεται η εταιρεία για την διατήρηση των θέσεων εργασίας» ο κ. Παπανικολάου απάντησε «σαφέστατα, η επανεκκίνηση του Ναυπηγείου, θα γίνει με τη συμμετοχή την δικιά μας».

Ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου επισήμανε την δυσκολία του εγχειρήματος της εξυγίανσης του Ναυπηγείου Ελευσίνας και ζήτησε «από όλα τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο ώστε το Ναυπηγείο να μείνει ανοικτό, να είναι βιώσιμο και οι εργαζόμενοι να λάβουν τα δεδουλευμένα τους», υπογραμμίζοντας τον σημαντικό του ρόλο που διαδραματίζει στην τοπική κοινωνία, την ελληνική οικονομία, την εθνική άμυνα και τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο της χώρας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, Κλεάνθης Χατζηνικολαϊδης ανέφερε πως «το σημερινό σχέδιο νόμου έρχεται να βάλει ξανά στην αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα έναν από τους βασικούς πυλώνες της ναυπηγικής μας βιομηχανίας που είναι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας» και εκτίμησε πως ακόμα και εάν «ανακύψουν τα όποια προβλήματα, δεν θα είναι άλυτα στο πλαίσιο και του κλίματος που έχουν εκφράσει και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ, Παναγιώτης Ξενοκώστας παρουσίασε στην Επιτροπή τους άξονες του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Σημείωσε ότι όταν πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε ένα ανάλογο όραμα για τα Ναυπηγεία Σύρου πολλοί το είχαν χαρακτηριστεί επιεικώς. Σήμερα, πάλι με οδηγό το όραμά μας βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγαλύτερη πρόκληση της νεότερης βιομηχανικής και ναυπηγικής ιστορίας στην χώρα μας, που είναι η επανεκκίνηση, εξυγίανση και αναβάθμιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Υπογράμμισε πολλές φορές ότι οι εργαζόμενοι κατά 99,7% των εργαζομένων έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο. Έχει επιτευχθεί διμερής συμφωνία με τους εργαζόμενους που έχει κατατεθεί επίσημα στο Υπουργείο Εργασίας και η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου εξυγίανσης που θα υποβληθεί στα αρμόδια δικαστήρια, άρα ο πιστωτής που λέγεται εργαζόμενοι, έχει ήδη συμφωνήσει.

Επισήμανε πως το σχέδιό του στηρίζεται και από τα σημαντικότερα ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς, όπως ο Δήμος Ελευσίνας κλπ. Το όραμα της ΟΝΕΧ είναι τα ναυπηγεία Ελευσίνας να λειτουργήσουν ως κόμβος τεχνολογίας και βιομηχανίας, ως πλατφόρμα εξαγωγών στην εμπορική ναυτιλία και διεθνή αμυντική βιομηχανία, συγκεντρώνοντας μέσω οικοσυστήματος μικρομεσαίες βιομηχανίες και βιοτεχνίες ως τεχνολογικό κέντρο και ως κέντρο εκπαίδευσης και εξειδίκευσης νέων, ως κόμβος έρευνας και ανάπτυξης μέσω συνεργειών, με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ανάπτυξης νεοφυών εταιρειών. Πολλά από τα μέλη του ΕΒΕΠ και άλλων συνδέσμων είναι στενοί μας συνεργάτες καθώς το στοίχημα είναι εθνικό και το όραμα ελληνικό. Δεσμεύτηκε για την στήριξη δράσεων πολιτισμού αθλητισμού αλλά και δοκιμαζόμενων πολιτών μας. Την βιωσιμότητα τους σχεδίου εξυγίανσης, είπε, την πιστοποιεί και ο ειδικός κατά το νόμο εμπειρογνώμονας, Ερνστ Γιανγκ και αυτό θα κατατεθεί στο δικαστήριο. Αρνήθηκε πάντως την δημοσιοποίηση ολόκληρου του επιχειρησιακού σχεδίου καθώς όπως είπε αυτό προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, γιατί μέσα υπάρχουν εμπορικά εταιρικά απόρρητα και δεδομένα που πρέπει να διαφυλαχθούν από τους ανταγωνιστές μας. Υπογράμμισε πως οι μεγαλύτεροι ναυτιλιακοί όμιλοι διεθνώς, κυρίως ελληνικών συμφερόντων, μας εμπιστεύονται τα πλοία τους.

Επιπλέον, οι στρατηγικές συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει σε εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη, θα φέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αιχμή του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα παγκοσμίως. Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη συμφωνία, τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελεί και η απόφαση να στηρίξει χρηματοδοτικά το έργο μας η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και βάζει σε μια άλλη τροχιά το όλο εγχείρημα για την δημιουργία ενός διεθνούς κόμβου ναυπηγικής τεχνολογίας. Έτσι, με την έγκρισή της συμφωνίας εξυγίανσης θα έχουμε: ‘Αμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας, αποζημιώσεις 13,4 εκατομμυρίων ευρώ., αποπληρωμή του 100% των υπολοίπων οφειλών προς τους εργαζομένους. Σύνολο 41 και πλέον εκατ. ευρώ. Η επανεκκίνηση της δραστηριότητας των Ναυπηγείων θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον έσοδα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 25 έτη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – μέχρι και το τέλος του τρίτου έτους λειτουργίας, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων εκτιμάται να ανέλθει σε άνω των 2.000 και συνολικά κατά τα επόμενα 25 έτη η εν λόγω απασχόληση εκτιμάται να αποφέρει απολαβές άνω των 800 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους – τα επόμενα 25 έτη θα διοχετευθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ευρύτερη ελληνική βιομηχανία, κεφάλαια ύψους 1,6 με 1,8 δισ. ευρώ, επαναπροσδιορισμός παραγωγικής δυναμικής της Ελλάδας σε σημαντικούς τομείς όπως η άμυνα και η ναυπηγική βιομηχανία» κατέληξε, λέγοντας πως «η υπερκομματική στήριξη, εάν επιτευχθεί θα είναι ευλογία για να πάρουμε όλοι δύναμη για τον δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας».

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Σωτήρης Πουλικόγιαννης και εργαζόμενος στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, υποστήριξε πως αυτό το 99,7%, της συμφωνίας των εργαζομένων στο σχέδιο «είναι ένας μύθος». Αυτό, είπε, επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 γιατί είχε αναφερθεί ότι θα δινόντουσαν αυτά τα χρήματα στους εργαζόμενους σε δύο, τρεις μήνες μετά και έτσι υπογράψαμε. Ελάχιστοι εργαζόμενοι μπορούσαν να φανταστούν, ενδεχομένως, κανένας, ότι αυτό δεν αφορούσε, όπως μας είχανε πει δυο, τρεις μήνες, αλλά ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Το σχέδιο διαβούλευσης πέρασε τον Δεκέμβρη με οριακή πλειοψηφία. Την διμερή συμφωνία, μέχρι και σήμερα που μιλάμε, εμείς, οι εργαζόμενοι, στα χέρια μας δεν την έχουμε πάρει, μόνο την ακούμε. Εμείς ζητάμε, σαν εργαζόμενοι, να εξασφαλιστούμε, είπε ο κ. Πουλικόγιαννης.

Ο πρόεδρος της ΔΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Παναγιώτης Δούκας ανέφερε πως η Ομοσπονδία μας διεκδικεί σταθερά μια ναυπηγική πολιτική που θα προκρίνει την υγιή επιχειρηματικότητα εξασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας των ναυπηγείων και που θα προσφέρει ταυτόχρονα στην οικονομία, στην κοινωνία και στην άμυνα της χώρας.

Υποστήριξε πως στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνονται όπως ακούστηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης, το πρακτικό της διαβούλευσης καθώς και ότι δεν υπάρχει στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, και γι΄ αυτό θεωρούμε ότι τίθεται εν αμφιβόλω η εξυγίανση. Τόνισε πως εμείς ως Ομοσπονδία απορρίπτουμε τα εργολαβικά μοντέλα και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος του δ.σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας ανέφερε πως πρώτο μέλημα και προτεραιότητά μας θα πρέπει είναι να για να παραμείνει το Ναυπηγείο ανοιχτό και για την περιοχή της Ελευσίνας, και για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, αλλά και για όλη την Ελλάδα και είμαστε αρωγοί σε ό,τι προσπάθεια γίνεται.

Το μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Ομότιμων Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μάκης Καραμαλής, μεταξύ άλλων, πρότεινε ότι για την επιτυχία του σχεδίου θα πρέπει να υπάρξει μια μόνιμη επαφή και συνεργασία του Δ.Σ. του ναυπηγείου με το Δ.Σ. Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του πρώτου, δηλαδή, του ναυπηγείου και μη εκτελεστικού μέλους προτεινόμενο από το δεύτερο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι και το ΕΒΕΠ με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε ταχθεί υπέρ της επίσπευσης της ψήφισης του νομοσχεδίου.