Με το προεδρείο της Δ.Ν.Ε. συναντήθηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο, Αντώνη Βενιέρη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης και συζήτησαν θέματα που απασχολούν τον κλάδο της ναυτικής πρακτόρευσης στη χώρα μας.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην τιμολογιακή πολιτική των Οργανισμών Λιμένων, την επιτάχυνση των αναπτυξιακών προγραμμάτων των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το πλαίσιο των ευθυνών των ναυτικών πρακτόρων και την παροχή πλοηγικών υπηρεσιών στα λιμάνια.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε στους συνομιλητές του την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στα επενδυτικά προγράμματα των Οργανισμών Λιμένα Πειραιά και Θεσσαλονίκης και την αναπτυξιακή διάσταση  που θα προκύψει από την υλοποίηση τους, ενώ παρουσίασε και την μέχρι τώρα πορεία για την αξιοποίηση  και σε περιφερειακά λιμάνια της χώρας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πορεία υλοποίησης της Εθνικής Ενιαίας Πλατφόρμας Λιμενικής Κοινότητας, ως αναγκαίου εργαλείου ενημέρωσης για τις παρεχόμενες λιμενικές υπηρεσίες και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και στην προσπάθεια για την παροχή ποιοτικών πλοηγικών υπηρεσιών, στην οποία περιλαμβάνεται και η βελτίωση του εξοπλισμού και των μέσων της Πλοηγικής Υπηρεσίας, ιδίως από την κατασκευή νέων πλοηγίδων, για τις οποίες ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Τόσο ο κ. Πλακιωτάκης όσο και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης κ. Αντώνης Βενιέρης, αναφέρθηκαν στην ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας  μεταξύ της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης και των Διοικήσεων των Οργανισμών Λιμένα,  με στόχο την περαιτέρω προσέλκυση πλοίων και φορτίων στα ελληνικά λιμάνια.

Η ανακοίνωση της Δ.Ν.Ε.

“Θεσμική συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με το Προεδρείο της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριος Γιάννης Πλακιωτάκης συναντήθηκε  σήμερα με το Προεδρείο της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως, προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά τα ακόλουθα θέματα:

1/ Η πορεία των αναπτυξιακών επενδύσεων των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η αναβάθμιση της κρουαζιέρας, η ολοκλήρωση της Προβλήτας 4 του Ο.Λ.Π. (που λόγω των συνθηκών στην μετά covid εποχή είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη προσέλκυση φορτίων) καθώς και η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων της Προβλήτας 6 του Ο.Λ.Θ.

2/ Η αναγκαιότητα μίας λιμενικής τιμολογιακής πολιτικής μακράς πνοής αλλά και μίας διεξοδικής διαβούλευσης με τους χρήστες των λιμένων τυχόν αυξήσεων από τους παρόχους λιμενικών υπηρεσιών.

3/ Η δυσλειτουργία πλοηγήσεων πλοίων στον Πειραιά, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

4/ Εν κατακλείδι, το διαχρονικό αίτημα της Δ.Ν.Ε. περί της αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης ναυτιλιακών πρακτόρων, που σε περιπτώσεις λαθρεμπορίας με φορτία των οποίων απλώς διεκπεραιώνουν την παράδοση, αδίκως ταλαιπωρούνται με σημαντικές μακροχρόνιες συνέπειες.

Η συνάντηση μιάμισης ώρας διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα και συμμετείχαν από πλευράς Υ.ΝΑ.Ν.Π. ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριος Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κύριος Ευάγγελος Κυριαζόπουλος,

ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κύριος Μανώλης Κουτουλάκης

και ο Ναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Αντώνης Βιδάλης, Διευθυντής Γραφείου Υπουργού.

Την Διεθνή Ναυτική Ένωση εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Δ.Σ. κύριος Αντώνης Βενιέρης, ο Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. κύριος Σταμάτης Κόβερης, ο Ταμίας Δ.Σ. κύριος Κώστας Κρητικός και ο Διευθυντής Δ.Ν.Ε. κύριος Ανακρέων Ματαράγκας.

Οι κύριοι Γιάννης Πλακιωτάκης και Αντώνης Βενιέρης συμφώνησαν πως το Υπουργείο Ναυτιλίας και η Διεθνής Ναυτική Ένωση θα διατηρούν εφεξής ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας, μέσω τακτικών συναντήσεων και τηλεδιασκέψεων, στοχεύοντας στην εκ παραλλήλου ανάδειξη θεμάτων και κατάθεση προτάσεων περί της ναυτιλιακής εκπροσώπησης και λιμενικής πρακτόρευσης στην Ελλάδα των διεθνών ναυτιλιακών Εταιρειών που εκπροσωπούνται από τις Εταιρείες – Μέλη της Δ.Ν.Ε., καθώς και οποιωνδήποτε ζητημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη των Ελληνικών λιμένων ως εμπορικών, διαμετακομιστικών και τουριστικών προορισμών.