«Μία αιωνιότητα και ένας αιώνας»: Αφιέρωμα στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2018), η Weird Wave, ο κινηματογράφος Άστορ και ο κινηματογράφος Ανδόρα, σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο και το The Ingmar Bergman Foundation, διοργανώνουν ένα αφιέρωμα προβολών των σημαντικότερων ταινιών του, από τις 19 έως τις 22 Απριλίου, με τίτλο «Μία αιωνιότητα και ένας αιώνας».

Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ή αλλιώς «ο ποιητής με την κάμερα», αναζήτησε να αποτυπώσει και να αναδείξει το μυστήριο, την έκσταση και την ολότητα της ύπαρξης μέσα από μικρογραφίες της καθημερινότητας, εστιάζοντας με εμμονική συνέπεια τον φακό του στις προσωπικές σχέσεις. Με το έργο του, ο Μπέργκμαν αναδιατύπωσε τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε σινεμά.

Οι προβολές θα πλαισιωθούν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που θα εκτίθεται στους κινηματογράφους Άστορ (Σταδίου 28-Στοά Κοραή) και Ανδόρα (Σεβαστουπόλεως 117) για όλο τον Απρίλιο, καθώς και σειρά συζητήσεων και ομιλιών από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, ακαδημαϊκούς, ηθοποιούς και κριτικούς κινηματογράφου.

Το αφιέρωμα θα ανοίξει με το ντοκιμαντέρ τής Marie Nyrerd, «Bergman Island» (2004), παρουσία της σκηνοθέτιδος, ενώ θα προβληθούν σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες οι ταινίες: «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» (1953), «Η Έβδομη Σφραγίδα» (1957), «Άγριες Φράουλες» (1957), «Περσόνα» (1966), «Φθινοπωρινή Σονάτα» (1978), «Φάνι και Αλέξανδρος» (1982) και «Saraband» (2003).

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του Σουηδικού Ινστιτούτου της Αθήνας, της πρεσβείας της Σουηδίας, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Την αφίσα τού αφιερώματος επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Νίκος Πάστρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ