Λιμάνι Πειραιά: Αλλαγές στις… «συνήθειες» της Ε3 θα επιφέρει ο ISPS

Ζητήματα λειτουργικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ορθή τήρηση των προβλεπόμενων από τον κώδικα ασφάλειας πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων γνωστού ως ISPS θα έχει κατά πάσα πιθανότητα να επιλύσει ο ΟΛΠ-COSCO προς της πλήρους εφαρμογής των έλεγχων στην Ε3. Τα ζητήματα αυτά, για τους παροικούντες την Μιαούλη, δεν είναι νέα αλλά από ετών -άνω της δεκαετίας- επισημασμένα από την χρονική ζώνη της «πρώτης» εφαρμογής του κώδικα – βρισκόμαστε στην τρίτη ζώνη-και γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΝΠ από τότε. Ουσιαστικά ο ΟΛΠ κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί «αναγκαστικά» στην ανάπτυξη χώρων έλεγχου, εντός της επιλιμένιας ζώνης που εφάπτεται της επιλιμένιας περιοχής από την περιοχή του Αγίου Διονυσίου μέχρι και του σημείου παραβολής του Liberty, με βάση τα οριζόμενα από τον κώδικα. Ώστε αφ ενός να αποτραπεί η κυκλοφοριακή συμφόρεση στον εκτός λιμένα πέριξ οδικό άξονα και αφ εταίρου να μην εκταθεί χρονικά η διαδικασία επιβίβασης οχημάτων και επιβατών στα πλοία που τώρα είναι προσδιορισμένη με όριο ασφαλείας την μία ώρα προ του απόπλου καταληκτικά. Ήδη σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η σχετική μέριμνα για το κυκλοφοριακό θέμα έχει ληφθεί. Δεδομένου τους μεγέθους των πλοίων σε μεταφορική ικανότητα επιβατών και οχημάτων που θα πρέπει να επιβιβαστούν το θέμα των έλεγχων μάλλον πονοκεφάλους θα προκαλέσει στην ηγεσία του ΟΛΠ δεδομένου ότι ενυπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα. Αυτό της εφαρμογής οδηγίας για την ταυτοποίηση του κομίζοντος το εισιτήριο και της διασταύρωσης των στοιχείων επιβατών που διατηρούν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις μέσω του δικτύου των πρακτορείων έκδοσης εισιτηρίων. Το εν λόγω θέμα, το οποίο δεν είναι ήσσονος σημασίας, είχε ατονήσει καθώς στο παρελθόν δεν υπήρχαν σε ευρεία χρήση μηχανήματα ανάγνωσης γραμμικών κωδίκων (bar) ούτε και ήταν εφικτή , για λόγους καθυστερήσεων στις από-επιβιβάσεις των φορητών αναγνωστών, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων σε πλοία όπου οι χώροι υποδοχής το επιτρέπουν.
Τούτων δοθέντων κατά πάσα πιθανότητα από της ενάρξεως των ελέγχων θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο ενώ στο μεταξύ θα πρέπει να έχει επιλυθεί και το θέμα των ανάλογων ελέγχων με πύλες x-rays όπως συμβαίνει στο cruise terminal και βέβαια στα αεροδρόμια όπου υπάρχουν ειδικοί στεγασμένοι χώροι για να αποφευχθούν χαοτικές καταστάσεις.
Να σημειωθεί τέλος ότι ο ΟΛΠ έχει καταθέσει τα σχετικά έγγραφα επικαιροποίησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΝΠ και αναμένει την έγκρισή τους προκειμένου να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες μερικές εκ των οποίων υπέχουν και απορρήτων θεμάτων ασφαλείας και άρα είναι μη ανακοινώσιμες ενώ την προσεχή εβδομάδα τους εν λόγω χώρους θα επισκεφθεί και αντιπροσωπεία από την ΕΕ.
Η επικαιροποίηση των σχεδίων του λιμανιού του Πειραιά ως προς την ορθή εφαρμογή του ISPS εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει και τα λιμάνια της Κρήτης, της Κω και της Ρόδου.