Κ.Χατζηδάκης: Πρωτοβουλίες για να γίνει πιο ελκυστική η ελληνική σημαία

Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πιο ευέλικτο και πιο ελκυστικό πλαίσιο στη ναυτιλία
Την ανάγκη να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και η Ελλάδα να κάνει μία στροφή στην κανονικότητα και στη σοβαρότητα, αφήνοντας στην άκρη τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ιδρύματος Ευγενίδου «Η παγκόσμια επίδραση της ναυτιλίας».
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για να μπορέσει να γίνει πιο ελκυστική η ελληνική σημαία, προκειμένου ο ναυτιλιακός κλάδος να αποτελέσει ακόμα περισσότερο έναν πυλώνα στον οποίο να μπορεί να στηριχθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς ΝΔ που είναι ταυτόχρονα φιλικές προς την επιχειρηματικότητα και καλύπτουν τη ναυτιλία, όπως:
1.Εγκαθίδρυση ενός σταθερού ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου που να περιλαμβάνει κίνητρα για επενδύσεις.
2.Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% με αντίστοιχη μείωση δημοσίων δαπανών.
3.Μείωση της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης των ναυτικών.
4.Μείωση του φόρου των μερισμάτων στο 5%.
5. Μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους.
Αναφερόμενος στη μεγάλη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά από την Cosco, είπε ότι θα «θέλαμε μία τέτοια φιλοσοφία να κυριαρχήσει σε όλες τις λιμενικές υποδομές της χώρας η οποία», όπως πρόσθεσε «δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πικρό χάπι αλλά ως αναγκαία μεταρρύθμιση που θα στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει και θέλει τις ιδιωτικές επενδύσεις».
Για τη ναυτική εκπαίδευση, είπε ότι το σύστημα θα πρέπει να αναδιοργανωθεί με αναβάθμιση των δημόσιων σχολών αλλά και να επιτραπεί η ύπαρξη και ιδιωτικών. «Υπάρχει κάποιος λόγους που στερούμε το δικαίωμα της επιλογής στα παιδιά ειδικά στον τομέα αυτό;» διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Αναφερόμενος στην ενθάρρυνση των νέων για το ναυτικό επάγγελμα είπε ότι είναι ένα επάγγελμα που προσφέρει προοπτικές για ανέλιξη και πολύ καλές οικονομικές απολαβές και τόνισε: «Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη ανεργία στην πατρίδα μας οι Έλληνες νέοι φεύγουν κατά δεκάδες στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, ενώ την ίδια ώρα η ελληνόκτητη ναυτιλία συνολικά στελεχώνεται σε σημαντικό βαθμό από μη Έλληνες».
«Μπορούμε αυτό να το θεωρούμε δεδομένο, μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα “δεν έχω να προτείνω μία μαγική λύση” αλλά σίγουρα είναι μία κατάσταση που είμαι βέβαιος ότι δεν ικανοποιεί κανέναν, ούτε του εφοπλιστές, ούτε τους ναυτικούς. Και θα πρέπει να καθίσουμε πέραν από τις ιδεοληψίες στηριζόμενοι στην κοινή λογική και στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές να διαμορφώσουμε ένα πιο ευέλικτο και πιο ελκυστικό πλαίσιο προκειμένου τα νέα παιδιά να πηγαίνουν και να δουλεύουν στα ελληνόκτητα πλοία αντί να αναζητούν την τύχη τους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα» κατέληξε ο κ.Χατζηδάκης
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)