Κυ.Μητσοτάκης: «Κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού»- Ανασχεδιασμοί για την κρουαζιέρα

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων για την αναδιαμόρφωση ορισμένων παραμέτρων που σχετίζονται με την κρουαζιέρα και των ροών των επιβατών σε δημοφιλείς προορισμούς άφησε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του στην ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού φέτος και ερωτηθείς για το μέλλον δήλωσε τα εξής, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ: «Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει.

Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ξεκινήσει ανασχεδιασμός για την κρουαζιέρα άμεσα ώστε να είναι έτοιμη η χώρα για την προσεχή περίοδο για να ωφεληθούν οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες από την ανάπτυξη της κρουαζιέρας χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν, είπε, να αναπτύξουμε την κρουαζιέρα χωρίς σχεδιασμό και να υποχρεώσουμε τις τοπικές κοινωνίες να διαχειριστούν τους όγκους των επιβατών.

Η αναφορά Μητσοτάκη έρχεται σε χρονική συγκυρία όπου μεγάλες εταιρίες κρουαζιερόπλοιων, διαβλέποντας αφ ενός, την χρηστή πολιτική που άσκησαν εν μέσω πανδημία τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού και αφ ετέρου, τις προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας στο εγγύς μέλλον με την αποδρομή της πανδημίας, να «τοποθετηθούν» στην ελληνική αγορά επιλέγοντας ελληνικά λιμάνια για home port πλοίων τους.

Δεν είναι δυνατόν πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τοπικές κοινωνίες να διαχειριστούν τον ταυτόχρονο κατάπλου δύο ή τριών κρουαζιερόπλοιων γιατί χωρίς σχεδιασμό αντί των ωφελειών θα υπάρξει το αντίστροφο αποτέλεσμα. Η αναφορά Μητσοτάκη ουσιαστικά φωτογράφισε τους προβληματισμούς που είχαν αναπτυχθεί στην προ πανδημίας εποχή σε δημοφιλή ελληνικά νησιά αλλά και σε αντίστοιχους προορισμούς στην Αδριατική όπου είχαν προκληθεί φαινόμενα «ασφυξίας» λόγω του μεγάλου όγκου των επιβατών από κρουαζιερόπλοια με μεγάλες μεταφορικές δυνατότητες.