Κυβερνοεπίθεση δέχθηκε η DP World στην Αυστραλία- Σε διαπραγματεύσεις με τους λιμενεργάτες

Η DP World, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών στην Αυστραλία, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής, 10 Νοεμβρίου, ότι η εταιρεία είχε αναστείλει όλες τις λειτουργίες του λιμενικού τερματικού σταθμού λόγω αυτού που αποκαλεί «περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο». Οι δραστηριότητες αναστέλλονται, δήλωσε η εταιρεία για την ασφάλεια των πελατών και των υπαλλήλων της.

“Οι ομάδες μας εργάζονται επιμελώς για να περιορίσουν την κατάσταση και να καθορίσουν τον αντίκτυπο στα συστήματα και τα δεδομένα μας”, ανέφερε η DP World Australia σε δήλωση που κυκλοφόρησε στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης. Η εταιρεία αναφέρει ότι συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές, ενώ συνεχίζει να διερευνά το εύρος της παραβίασης.

Η στάση εργασίας φέρεται να ξεκίνησε για όλες τις παράκτιες επιχειρήσεις στους τερματικούς σταθμούς της εταιρείας στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, το Μπρίσμπεϊν και το Fremantle, αφού η παραβίαση ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας την Παρασκευή. Αναμένεται ότι η εταιρεία θα παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες το Σάββατο, αλλά την Παρασκευή το βράδυ οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα της εταιρείας είδαν προειδοποιητικά μηνύματα.

“Έλεγχος εάν η σύνδεση του ιστότοπου είναι ασφαλής”, εμφανιζόταν σε ορισμένες σελίδες στον ιστότοπο DP World Australia. Έλεγε επίσης ότι dpworld.com πρέπει να ελέγξετε την ασφάλεια της σύνδεσής σας πριν προχωρήσετε. Ωστόσο, δημόσια τμήματα του ιστότοπου παρέμειναν online.

Το περιστατικό στον κυβερνοχώρο έρχεται καθώς η DP World Australia έχει εμπλακεί σε μια συνεχιζόμενη εργατική διαμάχη με λιμενεργάτες και άλλες θέσεις στα λιμάνια που εκπροσωπούνται από τη Ναυτική Ένωση της Αυστραλίας. Η διαμάχη ξεκίνησε τον Οκτώβριο και αφορά την επιχειρησιακή συμφωνία της εταιρείας με το συνδικάτο. Αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο σε θέματα μισθολογικών αυξήσεων καθώς και αλλαγών στους κανόνες εργασίας.

Αυτή την εβδομάδα, η DP World Australia κατηγόρησε το συνδικάτο ότι έχει κολλήσει στο αίτημά του για αύξηση μισθών κατά 27%, αλλά δεν είναι πρόθυμο να επιτρέψει αλλαγές στους κανόνες εργασίας που η εταιρεία λέει ότι θα διατηρήσουν και θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα. Το συνδικάτο απαιτεί αυξήσεις για να αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες των λιμενεργατών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ταυτόχρονα θέλει βελτιώσεις στο σύστημα ρόστερ για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τα μέλη. Το συνδικάτο απάντησε στις κατηγορίες της DP World λέγοντας ότι δεν ήταν πρόθυμοι να «υποχωρήσουν» από τα αιτήματά τους για ένα πιο ευαίσθητο σύστημα ρόστερ.

Η Ναυτική Ένωση της Αυστραλίας έχει επιβάλει απαγορεύσεις εργασίας σε ορισμένα καθήκοντα σε καθένα από τα τέσσερα λιμάνια, όπως η άρνηση παρατεταμένων βαρδιών και υπερωριών. Πραγματοποιούν επίσης κυλιόμενες 24 απεργίες στους διάφορους τερματικούς σταθμούς. Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν και πάλι την ειδοποίησή τους, με τις απεργίες να έχουν οριστεί να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Είχαν προηγουμένως επεκτείνει την ειδοποίηση στα τέλη Οκτωβρίου, καθώς και την αύξηση της έκτασης των απαγορεύσεων και των στάσεων.

Η DP World Australia αναφέρει ότι οι απεργίες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τους πελάτες. Η μέση καθυστέρηση για τα πλοία είναι τώρα έως και μία εβδομάδα, με ορισμένες αναφορές για πλοία που περιμένουν έως και 12 ημέρες. Οι μεταφορείς ανταποκρίθηκαν παρακάμπτοντας τους προγραμματισμένους ελλιμενισμούς και εκφορτώνοντας φορτίο σε διαφορετικά λιμάνια, αναγκάζοντας τους πελάτες να αναζητήσουν μέσα για τη μεταφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων τους μεταξύ λιμένων. Η DP World Australia προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί για τους πελάτες της.