Κλείνουν τα Βελγικά λιμάνια και το Ολλανδικό Ρότερνταμ για Ρωσικά πλοία

Κλείνουν από μεθαύριο 17 τρέχοντος τα Βελγικά λιμάνια για τα Ρωσικά πλοία σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου rtbf. Η απαγόρευση πρόσβασης έχει και αναδρομική ισχύ καθώς αφορά επίσης πλοία που άλλαξαν τη ρωσική σημαία μετά τις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έναρξης της εισβολής στην Ουκρανία. Κάθε ρωσικό πλοίο που εισήλθε νόμιμα στο Βέλγιο πριν από τις κυρώσεις θα εξακολουθεί να μπορεί να εγκαταλείψει το λιμάνι. Ωστόσο, εφόσον αναχωρήσει, δεν θα μπορεί να επιστρέψει.

Η απαγόρευση για πρόσβαση των πλοίων με ρωσική σημαία σε ευρωπαϊκά λιμάνια συμπεριλαμβάνεται στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας το οποίο υιοθετήθηκε στις 8 Απριλίου με τα Βελγικά λιμάνια να είναι τα πρώτα που επίσημα υλοποιούν την εν λόγω απόφαση.

Εκπρόσωπος του λιμανιού της Αμβέρσα δήλωσε ότι η παρακολούθηση των πλοίων που έχουν επιβληθεί κυρώσεις θα διενεργηθεί από το υπουργείο Μεταφορών της χώρας και θα μοιραστεί σαφής κατάλογος από την λιμενική αρχή για να εξασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή τους.

Επίσης το λιμάνι του Ρότερνταμ δήλωσε ότι το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ στις 00:00, 17 Απριλίου το πρωί της Κυριακής του Πάσχα (των Καθολικών). Σε μηνιαία βάση, περίπου 110 πλοία φθάνουν στο Ρότερνταμ από τη Ρωσία, ενώ 90 πλοία αναχωρούν από το Ρότερνταμ για τη Ρωσία.

Οι Κάτω Χώρες εισάγουν κυρίως αργό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου, άνθρακα και λιγνίτη, χάλυβα, χαλκό, αλουμίνιο και νικέλιο από τη Ρωσία, ενώ εξάγουν ξυλεία, πολτό, χαρτί, προϊόντα πετρελαίου και χημικά και τεχνητά λιπάσματα στη Ρωσία.