ΙΕΑ: Χρονιά-ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου για τις ΗΠΑ το 2018

Οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που επικαλείται το δίκτυο CNBC.

«Αυτή η χρονιά υπόσχεται να είναι μια χρονιά ρεκόρ για τις ΗΠΑ», ανέφερε ο IEA στην έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. «Η αδιάκοπη ανάπτυξη αναμένεται να δει τις ΗΠΑ να σημειώνουν ιστορικά υψηλά επίπεδα πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα (σε παραγωγή), ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία και την ανταγωνίστρια Ρωσία κατά τη διάρκεια του 2018 – δεδομένου ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν οι περιορισμοί του ΟΠΕΚ και των παραγωγών εκτός του Οργανισμού», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Η αμερικανική παραγωγή βρίσκεται στα 9,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον IEA, που είναι το υψηλότερο επίπεδο της χώρας εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Οι εκτιμήσεις του IEA για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2017 και το 2018 διατηρήθηκαν σχεδόν αμετάβλητες στα 97,8 εκατ. και τα 99,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα σήμερα πτώση 61 σεντς στα 68,70 δολάρια. Την Δευτέρα, ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014 στα 70,37 δολάρια. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωσαν πτώση 57 σεντς στα 63,38 δολάρια το βαρέλι.
Πηγή: tovima.gr