Ιατρική παρακολούθηση μέσω κινητών τηλεφώνων

Όπως έγινε γνωστό η Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων του αμερικανικού στρατού (DARPA) χρηματοδοτεί την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας ιατρικής παρακολούθησης μέσω των κινητών τηλεφώνων.

Η DARPA έδωσε πέντε εκατ. δολάρια στην εταιρεία Kryptowire για να αναπτύξει ένα λογισμικό που θα συλλέγει και θα αναλύει δεδομένα από τις κάμερες και τους διαφόρους αισθητήρες των κινητών τηλεφώνων (π.χ βηματομετρητές, αισθητήρες φωτός, αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.α). Το σύστημα αυτό αναπτύσσεται για να παρακολουθείται μέσω των κινητών τηλεφώνων η κατάστασης της υγείας των στρατιωτών όταν αυτοί βρίσκονται σε αποστολές ή στο πεδίο των μαχών.

Το σύστημα θα κάνει συνεχώς διαφόρων ειδών ιατρικές μετρήσεις ενώ επίσης θα αναζητά και βιοδείκτες με στόχο να εντοπίζεται η ύπαρξη κάποιας πάθησης πριν κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα. Βέβαια όπως συμβαίνει συνήθως τέτοιες τεχνολογίες δεν παραμένουν για πολύ καιρό εγκλωβισμένες μέσα στα στρατιωτικές εγκαταστάσεις και γρήγορα βρίσκουν τον δρόμο τους στην αγορά. Έτσι αν το σύστημα αυτό αναπτυχθεί αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί και αυτό σε ένα δημοφιλές… app.

Οι ειδικοί σημειώνουν όμως ότι η λειτουργία μιας τέτοιας εφαρμογής στα κινητά μας τηλέφωνα εκτός από τις θετικές της πλευρές κρύβει και κινδύνους. Αν κάποιος με οποιοδήποτε τρόπο (φίλος ή συγγενής, χάκερ, κλέφτης) αποκτήσει πρόσβαση στο τηλέφωνο ενός χρήστη αυτής της εφαρμογής θα έχει αυτόματα και πρόσβαση στα ιατρικά του δεδομένα.

 

Πηγή: tovima.gr