Η φώκια Monachus Monachus “Μελίνα”, επέστρεψε στο Λαγονήσι

Η MOm, Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της μεσογειακής φώκιας, εντόπισε τη Μελίνα να επανεμφανίζεται στο Λαγονήσι .Πρόκειται για μια φώκια Monachus Monachus, που όποτε εμφανίζεται τραβάει όλα τα “φλας” και τις κάμερες πάνω της! Μετά από καιρό, η Μελίνα επανεμφανίστηκε στο Λαγονήσι και τα πλάνα της επιστροφής της κοινοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα στα social media. Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της μεσογειακής φώκιας MOm – Monachus monachus, στην επίσημη σελίδα της στο Facebook γράφοντας σχετικά:
“Τα ευχάριστα νέα αυτή τη φορά μας έρχονται από το Λαγονήσι! Μετά από αρκετό διάστημα, η γνωστή σε όλους τους κατοίκους των νοτίων ακτών της Αττικής, Μελίνα, αποφάσισε να επιστρέψει για ξεκούραση στους φιλόξενους όρμους της περιοχής! Ευχαριστούμε το Λιμενικό Τμήμα Βουλιαγμένης για το υπέροχο βίντεο”.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μεσογειακή Φώκια ήταν κάποτε εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές τις Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως είδος “κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό” από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στις 250-300 φώκιες, ζει στην Ελλάδα.
Σημαντικό βήμα για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και των βιοτόπων της αποτέλεσε η ανακήρυξη της περιοχής των Βορείων Σποράδων σε προστατευόμενη και η ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ). Καθοριστική υπήρξε η συμβολή της μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης ΜOm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στην οργάνωση και λειτουργία δραστηριοτήτων, όπως η ενημέρωση του κοινού και η παρακολούθηση της κατάστασης του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
Πηγή: news247.gr