Η πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε τη Θεσσαλονίκη, στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Mέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις παρακολουθούμε την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί η Θεσσαλονίκη τον 20ό αιώνα, την πυρκαγιά του 1917.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του μηνιαίου κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 22 Μαρτίου (ώρα 19:00), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη» (2017, 62’), σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαρδαρινού.

Κατέστρεψε τα πάντα μέσα σε 32 ώρες

Η φωτιά, που άφησε περισσότερους από 75.000 άστεγους και κατέκαψε σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σε 32 ώρες, ξεκίνησε από ένα προσφυγικό κατάλυμα στο βορειοδυτικό τείχος της πόλης.

Πάνω από 9.500 κτίσματα κάηκαν. Οκτώ εκατομμύρια στερλίνες ήταν η αποτίμηση της καταστροφής, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτή, η ανεκτίμητη αξία των αποτεφρωμένων μνημείων της πόλης.

 

Η πολυφυλετική, πολυθρησκευτική και πολύγλωσση βαλκανική μητρόπολη τελικά επανασχεδιάζεται, με απόφαση της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου και με βάση το σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ. Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αποτελούν καθοριστική τομή στην ιστορία της πόλης.

Το ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη» απέσπασε τιμητική διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα, και το βραβείο κοινού στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Είναι μια παραγωγή της le plus petit chef σε συμπαραγωγή της COSMOTE TV, με την ευγενική υποστήριξη της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO και του Ο.Λ.Θ.

Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Βαρδαρινός, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο στο τηλ: 210 3418011, Δευτέρα -Παρασκευή 10:00-17:00)

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος Τ: 210 3418051

 

Πηγή: iefimerida.gr