Την ανάγκη η Ελλάδα να πατήσει “τέρμα γκάζι”, ώστε να πετύχει ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό έναντι των αντίστοιχων πρακτικών που χρησιμοποιούν άλλες χώρες, υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γιώργος Στεφανόπουλος, επισημαίνοντας ότι “η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια ψηφιακή ευκαιρία, που έχει να κάνει όμως και με την αλλαγή ταχύτητας. Είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να αλλάξουν. Ακόμη, δεν έχουμε αλλάξει ταχύτητα”.
Ο κ. Στεφανόπουλος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο σημερινής ημερίδας που διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της FITCE, της Ομοσπονδίας Τηλεπικοινωνιακών Μηχανικών και Επιστημόνων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «New Era of Technology Innovation in ICT, 5G and Optical Technologies».
Αναγνωρίζοντας ότι οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και “γίνονται πολλά σωστά βήματα”, ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι “η ψηφιακή ευκαιρία σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις άλματα, τα οποία όμως δεν επιτυγχάνονται με αυτόματο τρόπο και νοητικά. Δεν μπορούμε μόνο να το φανταστούμε και να γίνει. Πρέπει να έχουμε την ικανότητα να προχωρήσουμε σε υλοποιήσεις, με αυξανόμενο συνεργατισμό ανάμεσα σε νέες επιχειρήσεις, στη νέα επιχειρηματικότητα, στην οποία πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο χώρο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τεχνολογικές καινοτομίες που σήμερα βρίσκονται σε ερευνητικό επίπεδο, για παράδειγμα σε κύτταρα επιστημονικά στα πανεπιστήμια και αντίστοιχα να αυξήσουμε την ικανότητα δημιουργίας νέας αξίας στην ελληνική οικονομία, με διεθνοποιημένο πρόσημο, αλλά και με μια στρατηγική προσέγγιση”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε: “Θέλετε να κάνετε τη Θεσσαλονίκη τόπο τουριστικού προορισμού. Αυτό πρέπει να γίνει και με την ψηφιοποίηση του τρόπου που απευθυνόμαστε στους εν δυνάμει επισκέπτες. Σημαίνει ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης, με το που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του θα πρέπει να έχει ψηφιοποιημένες λειτουργίες, από τον τρόπο που εκδίδεται το εισιτήριο από απόσταση και χωρίς ουρές μέχρι το να υπάρχει αδιάλειπτη επικοινωνία για τον ταξιδιώτη, είτε ταξιδεύει υπέργεια ή υπόγεια, να μπορεί δηλαδή κάποιος να κατεβάσει υψηλού ενδιαφέροντος περιεχόμενο και κάθε μία δραστηριότητα της πόλης να μπορεί να είναι ελκυστική στον εν δυνάμει επισκέπτη πριν έρθει στην πόλη”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σύγχρονες υποδομές, οι ψηφιακές υποδομές της χώρας “θα είναι τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, αυτό που ονομάζουμε σαν δίκτυα της 5ης γενιάς, θα είναι από τη μία μεριά η συνδεσιμότητα των συσκευών και από την άλλη η μεγάλη δυνατότητα των δικτύων να μεταφέρουν όγκο δεδομένων”.
Κάθε επιχείρηση που ψηφιοποιείται, όπως τόνισε, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δίκτυα αυτά για να μπορέσει να προσεγγίζει τους πελάτες της μέσα από ψηφιακά μέσα, που θα είναι κυρίως ασύρματα.”‘Αρα οι τερματικές συσκευές που έχουμε σήμερα, το κινητό μας τηλέφωνο μετασχηματίζεται στη μηχανή που μας επιτρέπει να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής ή την παραγωγικότητα μιας επιχείρησης και μικρομεσαίας” υπογράμμισε.
Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογές augmented reality
Ερωτηθείς για το εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι Έλληνες πολίτες έχουν κατανοήσει τα πλεονεκτήματα, ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε: “Είμαστε στην αρχή μιας διαδρομής που χαρακτηρίζεται από τεχνολογικές καινούριες εφευρέσεις, όπως για παράδειγμα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ή εφαρμογές ενισχυμένης πραγματικότητας, που αφορούν κάθε έναν από εμάς, είτε είσαι αρχαιολόγος και κάνεις μια ξενάγηση στην Βεργίνα και θέλεις να ενισχύσεις την αίσθηση του πολιτιστικού προϊόντος και της παράδοσής σου είτε είσαι μια γεωργική επιχείρηση και θέλεις να απευθυνθείς σε άλλες επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας και θέλεις να δημιουργήσεις ένα άλλο περιβάλλον με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα χρησιμοποιήσεις αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες. Έτσι καταφέρνει κάποιος την αλλαγή της εμπειρίας του πελάτη στον οποίο απευθύνεται και αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλο, επιτυγχάνοντας μεταξύ άλλων, αύξηση εξωστρέφειας και μείωση του λειτουργικού κόστους”.
‘Οπως διευκρίνισε, “αλλάζει το επιχειρηματικό μοντέλο. Η έμφαση δίνεται περισσότερο στο λειτουργικό κόστος και όχι στις επενδύσεις που θα κάνει μια επιχείρηση, αφού θα μπορεί να βασίζεται στις επενδύσεις των δικτύων και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, για να καταφέρει να δώσει αυτή τη νέα εμπειρία που γίνεται μέσα από ψηφιακά μέσα”.
Υποδομές “στο σύννεφο” και η ευκαιρία της μαζικής αξιοποίησης
Η παγκόσμια τάση, όπως σημείωσε ο ίδιος, είναι να μεταφερθούν “οι υποδομές στο σύννεφο (cloud). Να φιλοξενείσαι δηλαδή, και μέσα από εκεί να πάρεις υπηρεσίες με απλούστερο τρόπο, με υψηλότερη πιστότητα και έχοντας τη δυνατότητα να εξελίξεις τις υπηρεσίες σου με έναν οδικό χάρτη που να ταιριάζει στο αντικείμενό σου. Είναι οι προσωποποιημένες υπηρεσίες. Αυτό γίνεται χάρη στις επενδύσεις που γίνονται στα δίκτυα τα οποία μετασχηματίζονται και επιτρέπουν την εξέλιξη αυτή να γίνει”.
Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι “όσοι περισσότεροι αγκαλιάσουν αυτή την ευκαιρία, τόσο περισσότερο θα αναπτυχθεί η οικονομία και θα είναι πιο ανταγωνιστική και οι τιμές συμφέρουσες. Αυτή είναι μια τάση ευρύτερη”.
Για να την αξιοποιήσουμε ως ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο, “πρέπει να την αξιοποιήσουμε μαζικά είτε είμαστε πανεπιστήμιο είτε μικρομεσαία επιχείρηση είτε δημόσια διοίκηση. Πρέπει να μπούμε σε αυτό το ταξίδι με αποφασιστικό και με συνεκτικό τρόπο. Μας αφορά όλους και η διαφορά θα γίνει- δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε σήμερα- από τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει ο επιχειρηματίας και το σύνολο ενός κλάδου ή της οικονομίας να μπει σε αυτήν την μετάβαση που συντελείται. Το κάνουν όλοι, εμείς πρέπει να το κάνουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Άρα πρέπει να συνεννοηθούμε με έναν διαφορετικό τρόπο, να καταλάβουμε πως αλλάζει ο κόσμος και να αγκαλιάσουμε την ευκαιρία”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ